Verkkouutiset

Raja-aidan pilottivaiheen valmistuminen siirtyy heinäkuulle. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

MT: Julkisessa keskustelussa on hämärtynyt raja-aidan tarkoitus

Raja-aidan ensimmäisen osan rakennus ajoittuu vuosille 2023-2026. Sen jälkeen rakennetaan aitaa Itä-Lappiin.

Kaakkois-Suomeen on rakenteilla noin 140 kilometriä aitaa rajavartiolaitoksen valvomalle alueelle. Julkisessa keskustelussa on hämärtynyt rakenteilla olevan aidan tarkoitus, uutisoi Maaseudun Tulevaisuus.

Raja-aidan tarkoituksena ei ole estää yksittäisten ihmisten pääsemistä rajan yli eikä raja-aita ole sotilaallisen maanpuolustuksen väline.

– Aidan tarkoitus on estää massamittainen maahantulo tilanteessa, jossa Valtioneuvosto arvioi sen olevan uhka Suomen turvallisuudelle, raja-aidan hankepäällikkö Ismo Kurki huomauttaa.

Syksyllä 2021 Puolan ja Valko-Venäjän rajalla nähtiin tällainen tilanne, kun rajan yli Puolaan pyrki kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita. Länsimaissa rajakriisiä on pidetty Valko-Venäjän hybridioperaationa.

Eläimiä varten raja-aidassa on noin kolmen kilometrin välein kulkuportti, joka voidaan tarpeen tullen sulkea etänä, jos suuri joukko ihmisiä pyrkisi rajan yli.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)