Venäjän raaka-aineteollisuus, joka kattaa 15 prosenttia maan bruttokansantuotteesta ja joka toisen ruplan maan budjetin tulopuolesta, on lähes kokonaan riippuvainen ulkomaisesta teknologiasta. Ulkomaisen porauskaluston ja mineraalien erottamiseen tarvittavan analyysiohjelmiston osuus ylittää 90 prosenttia. Näin ilmoittaa Venäjän hallituksen juuri hyväksymä, vuoteen 2050 asti ulottuva strategia mineraalivarojen perustan kehittämisestä.
Lisäksi asiakirjan mukaan puolet kaivosten koneista ja lähes kolmannes maaperän tutkimuksen geofysikaalisista laitteista on ulkomaisia. Riippuvuus on vähäisempää malmien teknologisessa tutkimuksessa (20 prosenttia) ja porauskaivojen geofysikaalisissa laitteistoissa (10 prosenttia).
Strategian kirjoittajat korostavat, että Venäjän mineraalivarojen perusta on kansantalouden peruskivi, jolle valtion kansallinen turvallisuus rakentuu, mutta ulkomaisten laitteiden ja teknologisten ratkaisujen osuus on korkea. Asiakirjan mukaan tuontiriippuvuus pysyy kaikilla raaka-aineteollisuuden sektoreilla, joihin kuuluvat etsintä, arviointi, tutkimus, tuotanto ja mineraalien jalostus.
Oman teknologian puuttumisen vuoksi jotkut mineraalien lähteet ovat jo käyneet vähiin ja muissa talous riippuu niiden tuonnista, kirjoittajat myöntävät. Öljyn, kullan, hopean ja timanttien tuotanto voi alkaa vähentyä 15–20 vuodessa. Ulkomailta joudutaan tuomaan muun muassa uraania, mangaania, kromia, titaania, bauksiittia, molybdeenia, volframia, litiumia, berylliä, zirkonia, niobiumia, tantalumia, rheniumia, harvinaisia maametalleja, grafiittia, fluorisälpää, bentoniittisavea, kaoliinia ja jodia.
Venäjän maa- ja kallioperästä löytyy lähes kaikkia harvinaisia mineraaleja, mutta niiden esiintymien hyödyntämistä haittaa strategian kirjoittajien mukaan tehokkaiden teollisten teknologioiden puuttuminen tai niiden kannattamattomuus. Strategiassa todetaan myös, miten lännen Venäjää vastaan asettamat pakotteet Venäjän miehitettyä Krimin vuonna 2014 ja hyökättyä Ukrainaan vuonna 2022 ovat vieneet Venäjältä mahdollisuuden edistyksellisten teknologioiden hankintaan mineraalien etsimiseksi ja hyödyntämiseksi.