Liikenneturva muistuttaa, että kuskin tärkein tehtävä on auton turvallinen kuljettaminen. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Monet autoilijat aliarvioivat kännykän käytön riskit

Suomalaiset käyttävät kännykkää ratissa huomattavasti eurooppalaista keskiarvoa enemmän.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaksi viidestä suomalaisesta kertoo pelkäävänsä kännykkää käyttäviä kuljettajia liikenteessä. Kuitenkin kansainvälisessä tutkimuksessa suomalaiset kertovat käyttävänsä puhelinta ajon aikana huomattavasti keskiarvoa enemmän.

Kansainvälisessä tutkimuksessa suomalaiset pärjäsivät muita huonommin, kun kysyttiin puhelimen käytöstä ajon aikana. Kaksi viidestä (39,6 %) suomalaisesta kertoo lukeneensa viestejä tai selanneensa somea samalla kun ajaa. Eurooppalainen keskiarvio samasta luvusta on huomattavasti pienempi (23,2 %).

Suomalaiset (44,4 %) kertovat myös puhuvansa puhelimeen ajon aikana niin, että se on kädessä, huomattavasti kansainvälistä keskiarvoa (22,2 %) enemmän.

– Monet kuljettajat aliarvioivat kännykän käytön aiheuttamat riskit ja uskovat, että heille sattuu onnettomuus vähemmän todennäköisesti kuin muille. Tutkimusten mukaan tarkkaamattomuus kuitenkin vähintään tuplaa onnettomuuteen joutumisen riskin. Peräänajoriski on jopa kahdeksankertainen, Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen kertoo.

Katseen siirtyminen pois liikenteestä on riskialtteinta

Moni suomalainen pelkää kännykuskeja. Liikenneturvan kyselyyn vastanneista 70 prosenttia kertoi viimeisen vuoden aikana pelänneensä kävellessä ainakin silloin tällöin kännykkään keskittyvää autoilijaa. Autoa ajaessa samaa pelänneitä oli 72 prosenttia.

Puhelinta käyttävän kuljettajan katse siirtyy pois liikennetilanteesta samalla kun ajoneuvo etenee esimerkiksi viidenkympin vauhdissa 28 metriä kahdessa sekunnissa. Käytännössä hän ajaa hetken ikään kuin sokkona.

Tarkkaamattomuuden lähteellä ei ole merkitystä, vaan sillä miten pitkäksi aikaa katse siirtyy. Kaikki toiminnot ajon aikana pitäisi kyetä suorittamaan alle kahden sekunnin vilkaisuilla. Onnettomuuteen joutumisen riski lähtee tutkimusten perusteella kasvamaan tämän jälkeen.

Jääskeläinen muistuttaa, että turvallinen ajaminen on ensisijaista, kaikki muu toissijaista.

– Liikenteessä asiat tapahtuvat nopealla tempolla. Äkilliset muutokset jäävät huomaamatta, jos kuljettaja keskittyy esimerkiksi viestittelyyn. Moni ei tule ajatelleeksi, että tarkkaamattomuus vaikuttaa myös onnettomuuden vakavuuteen, kun jarrutus viivästyy, hän sanoo.

Kansainvälinen ESRA-tutkimus (E-Survey of Road Users’ Attitudes) kartoittaa liikennekäyttäytymistä, -asenteita ja -mielipiteitä eri maissa. Tuoreimmat tulokset on kerätty vuoden 2023 aikana. ESRA3:n vastasi yli 42 000 tienkäyttäjää yhteensä 39 eri maasta.

Liikenneturva selvitti suomalaisten asenteita tarkkaamattomuudesta marraskuussa 2024. Kyselyn toteutti Verian. N=1035, joista autoilijoita 82 %.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)