Verkkouutiset

Miten ydinvoimaloihin iskevä lakko näkyy sähkölaskussa? Asiantuntija vastaa

Energiateollisuuden johtajan mukaan Sähköliiton poliittinen työtaistelu on vastuuton.
Matti Lepistö
Matti Lepistö
Verkkouutisten toimittaja
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sähköliitto on ilmoittanut järjestävänsä ensi viikolla poliittisia työnseisauksia Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimaloissa sekä useissa vesivoimalaitoksissa.

Työnantajia edustavan Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä moittii viestipalvelu X:ssä Sähköliittoa.

– Enpä olisi ikinä uskonut Sähköliiton toimivan näin vastuuttomasti. Yrittävät ajaa alas ydin- ja vesivoimalat keskellä talvea. Pelaavat sähkön riittävyydellä ja hinnalla tavalla, jonka vaikutukset eivät ole lainkaan heidän hallussaan. Ei ehkä ymmärryksessäänkään, hän kirjoittaa.

Verkkouutiset kysyi Energiateollisuuden työmarkkinajohtaja Timo Yli-Koivistolta arviota, miten sähköntuotannon lakot näkyvät kuluttajien sähkölaskussa.

– Tällä hetkellä ei ole tietoa, kuinka vastuuton lakko tosiasiassa vaikuttaa sähkön tuotantoon, sen siirtoon ja hintaan. Sähköliiton lakkoilmoituksessa ei ole rajattu sähkön tuotantoa ja siirtoa lakon ulkopuolelle, kuten ovat yleensä aina toimineet. Mikäli lakko aiheuttaa sähkön tuotantoon tai siirtoon keskeytyksiä tai häiriöitä, se vaikuttaa tarjolla olevan sähkön määrään, Yli-Koivisto sanoo Verkkouutisille.

– Sähkön hinta on riippuvainen monesta seikasta, kuten esimerkiksi muun sähkön tuotannon määrästä, sähkön kulutuksen määrästä sekä säästä: esimerkiksi tuuleeko ja kuinka paljon tuulivoimasta saadaan sähköä ja millainen pakkastilanne sattuu olemaan. Kovilla pakkasilla sähköä ja lämpöä luonnollisesti tarvitaan enemmän.

Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti kertoi Iltalehdelle, että poliittiset työtaistelutoimet eivät aja voimalaitosten sähköntuotantoa alas.

– Jos voimalaitos toimii normaalisti ja vikaantumatta, ei työtaisteluilla ole sähköntuotantoon vaikutusta, Väntti sanoi IL:lle.

Energiateollisuuden Yli-Koivisto kertoo VU:lle, että yritykset ja niiden työntekijät tekevät nyt kaikkensa, jotta sähkön tuotanto ja jakelu saataisiin turvattua lakosta huolimatta.

– Energia-alan työntekijät ymmärtävät tekemänsä työn tärkeyden ja merkityksen yhteiskunnassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)