Verkkouutiset

Venäjän konsulaatti Maarianhaminassa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Miksi Venäjän Ahvenanmaan konsulaattia ei panna kiinni? ”Hämmentävä neuvostojäänne”

Konsulaatti oli suljettuna Boris Jeltsinin presidenttikaudella.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kertoo ihmettelevänsä, miksi Venäjän konsulaatti Maarianhaminassa on edelleen auki. Konsulaatti perustettiin vuonna 1940 ja sitä säännellään Neuvostoliiton tuolloin Suomelle saneleman sopimuksen mukaisesti.

– Olen ihmetellyt, että Venäjän Ahvenanmaan Maarianhaminan konsulaattia ei saada kiinni. En tiedä onko sille koskaan ollut mitään oikeaan oikeutetusta, mutta nyt ei enää ainakaan ole, Heinonen kirjoittaa.

Konsulaatti on herättänyt keskustelua etenkin Venäjän laajennettua hyökkäyssotaansa Ukrainassa. Asiaa on pitänyt esillä muun muassa valtiotieteilijä Jukka Tarkka.

Tarkka on todennut aiemmin, että Suomi olisi voinut irtaantua Ahvenanmaan sopimuksesta vuonna 1990, kun maa irtisanoi suvereniteettiaan loukkaavat artiklat Pariisin rauhansopimuksesta yksipuolisella Pax-tulkinnalla. Näin ei kuitenkaan tehty.

– Suomen pitäisi yksinkertaisesti irtisanoa konsulaattia koskeva sopimus (tässä suhteessa presidentti Mauno Koiviston Pax-tulkinta vuodelta 1990 helpottaisi asiaa), viimeistään silloin, kun Suomi on Nato-maa. Ja mikäli Venäjä haluaa uuden, pitää sen tapahtua samaa virallista käytäntöä myöten, kuten kansainvälisesti toimitaan ja on myös toimittu Ahvenanmaalla olevien muiden maiden konsulaattien osalta, Tarkka sanoo

Konsulaatti oli suljettuna Venäjän ensimmäisen presidentin Boris Jeltsinin kaudella muutaman vuoden ajan, mutta kun Vladimir Putin tuli valtaan, hän palautti konsulaatin. Sillä on ainoana konsulaattina maailmassa oikeus harjoittaa alueella sotilastiedustelua.

Tarkan mukaan sopimus konsulaatista pitäisi siirtää välittömästi ”historian tunkiolle”.

– Tämä historian kummajainen ei ilmeisesti häiritsisi Natoa, mutta Suomen suvereniteettia se loukkaa törkeästi. Varsinkin nyt, kun Venäjä on paljastanut todelliset kasvonsa, on kauheaa ajatella Kremlin nimeämien sotilasasiantuntijoiden liikkumista Ahvenanmaan maastossa, Tarkka kommentoi.

Kokoomuksen Heinonen vaatii ulkoministeriöltä välittömiä toimia asian korjaamiseksi.

– Ulkoministeriö ryhtykää nyt toimiin ja poistakaa tämä hämmentävä Neuvostoliiton jäänne.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS