Verkkouutiset

Venäjän iskun jälkiä Ukrainan Kyvyi Rihissä. AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

Miksi Venäjä murhaa ukrainalaisia silmittömästi? Huippututkijan kylmäävä selitys

Maineikkaan historioitsijan mukaan tiedämme, että kyse on kansanmurhasta, mutta emme uskalla sanoa sitä ääneen.
Picture of Kasperi Summanen
Kasperi Summanen
Kasperi Summanen on Verkkouutisten ja Nykypäivän päätoimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keski- ja Itä-Euroopan historiaan erikoistunut Yalen yliopiston professori ja menestyskirjailija Timothy Snyder yrittää vastata ukrainalaisen Europeiska Pravdan videohaastattelussa kysymykseen siitä, miksi Venäjä tekee kansanmurhaa Ukrainassa.

Hänen mukaansa Venäjän toiminta täyttää kaikki kansanmurhan juridiset määritelmät.

– Olemme historiallisesti poikkeuksellisessa tilanteessa, koska Venäjän viranomaiset myöntävät jatkuvasti, että tämä on heidän tavoitteensa. Venäjän valtion televisio on valtiollinen toimija, ja siellä sanotaan melkein joka päivä jotakin kansanmurhan määritelmän täyttävää, Snyder aloittaa alta kokonaisuudessaan löytyvällä videolla.

Hän jatkaa huomauttaen, että niin entinen presidentti ja pitkäaikainen pääministeri Dmitri Medvedev kuin diktaattori Vladimir Putinkin puhuvat melko säännöllisesti kansanmurhan kieltä. Venäjän johtajien lausunnoissa on toistunut se, ettei Ukrainan valtiota ja kansakuntaa heidän mielestään todellisuudessa ole.

Timothy Snyder. Europeiska Pravda/www.youtube.com

– Hetki sitten hän [Putin] kutsui Ukrainan valtiota mustaksi aukoksi, jonka johtoon länsimaat ovat nimittäneet ”etnisen juutalaisen”, Timothy Snyder päivittelee esimerkkinä.

Hänestä kyse on selvästä tapauksesta. Silmittömän tappamisen ja lasten karkottamisen lisäksi Venäjä on pyrkinyt Snyderin mukaan systemaattisesti tuhoamaan Ukrainan ruokahuollon ja kohdistanut iskuja jopa taiteeseen ja kulttuuriin.

– Ihmiset lännessä karttavat kansanmurha-sanan käyttöä, koska he tietävät, että jos he sanovat sen ääneen, vaatisi tilanne nykyistä enemmän toimia. Silloin heidän olisi kysyttävä itseltään, miksen tehnyt jotakin jo aikaisemmin.

Useat asiantuntijat ja eri maiden parlamentit ovat katsoneet Venäjän syyllistyvän Ukrainassa kansanmurhaan. YK:n tutkinnassa ei vielä toistaiseksi ole sitä johtavan norjalaistuomari Erik Møsen mukaan löydetty riittävästi kansanmurhan kieltävän kansainvälisen sopimuksen tiukkojen juridisten määritelmien täyttäviä todisteita.

Radio Free Europen mukaan Møse totesi syyskuun alussa Kiovassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että asian tutkinta jatkuu. Hän myös vahvisti YK:n selvityksessä jo aiemmin esiin nostetut ”tietyt lausunnot Venäjän tiedotusvälineissä”, jotka saattavat liittyä kansanmurhaan yllyttämiseen.

Erik Møse korosti, että kansanmurhakysymystä on käsiteltävä erillään muista YK-selvityksen löydöksistä. Hänen mukaansa selvityksessä on paljastunut suuri määrä sotarikoksia, joista ainakin kidutusta ja Ukrainan energiainfrastruktuuriin lokakuun 2022 jälkeen kohdistuneita iskuja voidaan mahdollisesti pitää myös rikoksina ihmisyyttä vastaan.

Venäjä on kiistänyt systemaattisesti syyllistyneensä minkäänlaisiin sotarikoksiin Ukrainassa.

”Sodan periaate”

Timothy Snyderiltä kysytään haastattelussa, miksi Venäjä valitsi tämän tien.

– Sodan perusperiaate [Moskovan näkökulmasta] on, että Ukrainaa ei ole olemassa, ukrainalaisia ei ole olemassa, ukrainalaista kulttuuria ei ole olemassa. Tämä on se periaate – että Ukrainaa ei oikeasti ole. On vain Venäjä, suuri venäläinen historia, suuri venäläinen kulttuuri.

Venäjän massamurhassa tapettujen ukrainalaisten ruumiita kaivettiin ylös Ukrainan Butshassa. VOA

Historioitsija sanoo Venäjän lähteneen sotaan sillä ajatuksella, että Moskovan mielestä väärin ajattelevat tapetaan tai karkotetaan Ukrainasta ja tämän jälkeen kuvitellut ”onnelliset ukrainalaisten talonpoikien massat hyväksyisivät, että he ovat nyt venäläisiä”.

– Tämä oli alkuperäinen ajatus. Mutta mitä tapahtuu, kun paljastuu, ettei tämä olekaan totta? Venäläisten ajatus on, että kaikki tahtovat olla venäläisiä. Sitten ilmenee, ettei tämä pidäkään paikkaansa, ja silloin tuntuu siltä, että on tapettava aina vain enemmän ihmisiä, Timothy Snyder avaa.

– Ensin ajattelet, että vain eliitti on näitä ”ukrainalaisia”, sitten tajuat että ukrainalaisia onkin enemmän ja tämän jälkeen, että onkin olemassa kokonainen ukrainalainen kansakunta, Snyder kertaa venäläisten synkkää logiikkaa.

– On vain tapettava enemmän ja enemmän ihmisiä, jotta päästäisiin aina niihin ukrainalaisiin asti, jotka haluavat olla venäläisiä. Kun teet tätä tarpeeksi kauan, tajuat lopulta, että näitä venäläisiksi haluavia ukrainalaisia ei pahemmin ole. Sitten löydätkin itsesi tekemästä täyttä kansanmurhaa. Tässä pisteessä he [venäläiset] nyt ovat.

Historioitsija muistuttaa, kuinka Moskova puhui jo sodan alussa.

– He sanoivat varsin avoimesti heti alussa, että kyse on kolonialistisesta hankkeesta: ”Tapamme eliitin ja panemme porukan leireille. Tämän jälkeen muu maa seuraa meitä”.

Timothy Snyderin mukaan jo tätä voidaan pitää kansanmurhana.

– Mutta sitten on tapettu vain lisää ja lisää ihmisiä. He puhuvat tästä avoimesti televisiossakin. He aloittivat puhumalla tuhansista tai kymmenistä tuhansista ja nyt todetaan, että ukrainalaisia paljastuikin olevan enemmän ja että meidän on tapettava miljoonia, Snyder sanoo.

Edit 12.9.2023 klo 12.15 Lisätty YK:n selvityksen tilanne syyskuussa

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)