Verkkouutiset

Kansanedustajan mukaan sunnuntailisiä pitäisi uudistaa. LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

Miksi sunnuntaisin ei pääse ravintolaan? Kansanedustaja poistaisi tuplapalkan

Arto Satosen mukaan sunnuntailisä pitäisi jakaa tuntipalkkoihin.

Kansanedustaja Arto Satonen (kok.) vaatii työntekijöille maksettavien sunnuntaikorvausten uudistamista. Satonen pitää vihreiden esitystä lakisääteisten sunnuntailisien poistamisesta kiinnostavana, mutta katsoo sen sellaisenaan laskevan työntekijän kokonaistuloja.

Satosen mielestä tuplapalkan vaatiminen lainsäädännössä tuo työmarkkinoille tarpeetonta jäykkyyttä. Hän ehdottaakin sunnuntailisän jakamista tuntipalkkoihin, jolloin työntekijän ansiotaso säilyisi ja samalla kasvaisivat myös ansiomahdollisuudet.

– Lakisääteinen sunnuntailisä vähentää sunnuntaisin tehtyä työtä. Esimerkiksi moni ravintola, kahvila ja erikoisliike on sunnuntaisin kiinni, vaikka asiakkailla olisi juuri sunnuntaisin aikaa ja mahdollisuuksia käyttää palveluja ja näin työntekijöille olisi lisää ansiomahdollisuuksia. Nykyinen palkkarakenne tekee työn teettämisestä monissa tilanteissa kannattamatonta, Satonen sanoo tiedotteessa.

Satosen mukaan sopimisen vapaus ja  joustavampi palkanmuodostus voisivat tarjota työntekijöiden tehtäväksi työvuoroja, jotka muuten jäisivät kokonaan teettämättä ja tekemättä. Palkan muodostumisesta pitäisi päättää työnantajien ja työntekijöiden kesken mahdollisimman paikallisesti.

– Monilla aloilla voisi olla perustellumpaa maksaa sekä lauantaista että sunnuntaista esimerkiksi 1,5-kertaista palkkaa molemmilta päiviltä kuin yksinkertaista palkkaa lauantailta ja kaksinkertaista sunnuntailta. Ei ole valtion tehtävä määrittää, miten osapuolet sopivat palkanmuodostuksesta.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS