Verkkouutiset

Nasan Curiosity-mönkijä kuvasi auringonlaskun Marsissa huhtikuussa 2015. / NASA / JPL-Caltech / MSSS / Texas A&M Univ.

Miksi Marsin auringonlaskut ovat sinertäviä?

Taivaanrannan väriloistoon vaikuttavat planeetan ilmakehän koostumus ja etäisyys Auringosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Marsiin avaruusaluksella laskeutunut ihminen voisi katsella auringonlaskua, joka poikkeaisi maapallolla totutusta. Itse päivä olisi lähes yhtä pitkä, sillä Marsin vuorokausi kestää 24 tuntia ja 37,5 minuuttia.

Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasa on tehnyt mallinnuksia siitä, miltä auringonlasku näyttäisi eri planeetoilla. Auringonlaskun väri on punaiselta planeetalta katsottuna vaaleansininen. Venuksessa se olisi vaaleanruskea, Uranuksessa tummansininen ja Saturnuksen suurimmalla kuulla Titanilla punaruskea.

Väri vaihtelee ilmakehän koostumuksen mukaan ja sen perusteella, kuinka kaukana kappale sijaitsee Auringosta. Sinisen valon aallonpituus on noin 400–450 nanometriä ja punaisen 630–740 nanometriä.

Pääosin typestä ja hapesta koostuva Maan ilmakehä heijastaa pois erityisesti lyhyempiä aallonpituuksia. Tämän vuoksi taivas näyttää päivällä siniseltä. Auringonnousun ja laskun aikaan valo joutuu kulkemaan pidemmän matkan ilmakehässä. Tällöin lähes kaikki sinisen aallonpituudet ehtivät heijastua pois.

Marsin ilmakehä koostuu 95-prosenttisesti hiilidioksidista. Ilmassa on myös runsaasti hiekkaa ja pölyä.

BBC:n mukaan Marsin pinnalla seisova ihminen näkisi päivällä pölyn heijastamia punaisen ja oranssin sävyjä. Auringon laskiessa kohti horisonttia nämä värit heijastuvat pois, mutta sinisen aallonpituus pääsee paremmin läpi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)