Verkkouutiset

Maailman merissä on tutkimusten mukaan aikaisempaa enemmän mikromuovia, AFP / LEHTIKUVA / FRED TANNEAU

Mikromuovia löytyy kaikkialta maailman meristä

Maailman ympäri kiertävän purjehduskilpailun osallistujat keräsivät näytteitä merivedestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maailman ympäri kiertävän Ocean Race -kilpailu järjestettiin jälleen koronapandemian jälkeen. Kilpailun aikana merivedestä kerättiin myös näytteitä, joista jokaisesta löytyi mikromuodia. Aiheesta uutisoi Guardian-lehti.

Noin 62 000 kilometriä pitkän purjehduskilpailun myötä lähes jokaisesta maailman kolkasta saatiin otettua vesinäytteet. Pahimmillaan yhdessä kuutiossa merivettä oli 1884 mikromuovipartikkelia. Edellisen kerran tapahtuma järjestettiin vuonna 2018. Määrät ovat sen jälkeen jopa 18 kertaa suuremmat.

– On todella huolestuttavaa, että löydämme mikromuoveja jokaisesta näytteestä rannikkoalueilta valtameren syrjäisimpiin alueisiin, kertoo Rhode Islandin Yliopiston tutkija Victoria Fulfer.

Mittaustulokset saattavat olla merkki siitä, että maapallon meret ovat entistä saastuneempia. Tutkija kuitenkin huomauttaa, että myös mittauslaitteisto on kehittynyt, joka voi vaikuttaa myös tuloksiin.

– Näemme tänä vuonna paljon korkeampia pitoisuuksia, mikä voi olla merkki lisääntyneestä saastumisesta, mutta liittyy myös analyysimme herkkyyteen, Fulfer kertoo.

Näytteet kerättiin kilpailun eri osien aikana, jotka alkoivat tammikuussa ja päättyvät heinäkuussa. Reitit kulkivat Etelä-Atlantin valtameren läpi läheltä paikkaa, jota pidetään kauimpana maapallolla.

Purjeveneissä olevalla suodattimella poimittiin muovihiukkasia, joiden mitat ovat 0,03–5 millimetriä.

Mikromuovien tutkimus on osa tiedeohjelmaa, jota suoritetaan 62 000 kilometrin Ocean Race -kilpailun aikana. Osallistujat keräävät tietoja eri tutkimuksia varten, kuten meren lämpötiloja, hiilidioksidia, happea ja hivenaineita. Kilpailun osallistujat pääsevät paikkoihin, joihin tieteelliset tutkimusalukset harvoin pääsevät.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)