Verkkouutiset

Mika Niikko MTV:lle: Supon mukaan al-Holin äitejä ja lapsia ei pidä tuoda

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan mukaan suojelupoliisin arviota tulisi noudattaa.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikon (ps.) mukaan suojelupoliisi on sitä mieltä, ettei Syyrian al-Holin niin kutsutun ISIS-leirin suomalaisia tulisi tuoda Suomeen.

– Suojelupoliisi on antanut meille selkeät uhka-arviot siitä, että näitä äitejä, mukaan lukien myös lapsia, ei pidä tuoda Suomeen, Niikko totesi maanantaina MTV:n Jaakko Loikkasen Asian ytimessä -ohjelmassa.

– Virkavastuulla olevat korkeimmat suojeluviranomaiset, jotka tällaista lausuntoa meille jakavat – niin kyllähän meidän täytyy sen mukaisia päätöksiä sitten tehdä, hän jatkoi.

Mika Niikon mukaan on valitettavaa, että pienet lapset kärsivät vanhempiensa valintojen takia.

– Uskon kuitenkin suojelupoliisin arviota enemmän siitä, mikä on Suomen kansalle tässä tilanteessa parasta.

Tarkka suunnitelma

Yle kertoi maanantaina useisiin lähteisiin viitaten, että Suomella on aiemmin julkisuuteen kerrottua tarkempi suunnitelma siitä, miten kaikki Syyrian al-Holin niin kutsutun ISIS-leirin suomalaiset tuotaisiin takaisin Suomeen. Ulkoministeri Pekka Haavisto totesi aiemmin Ylelle, ettei mitään ”massasuunnitelmaa” kaikkien leirin suomalaisten tuomiseksi ole olemassa. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

Mika Niikolta kysyttiin, onko ulkoasiainvaliokunnalle annettu tietoa tällaisesta suunnitelmasta.

– Meille on kerrottu, että on erilaisia valmiuksia olemassa, mutta me emme operatiivisiin asioihin kovin yksityiskohtaisesti halutakaan keskittyä. Tiedossa oli, että erilaisia valmisteluita on, Mika Niikko selvitti.

– Mutta kun kävi ilmi 15.10 valiokunnassa ministerin kuulemisessa se, että ei olla ryhtymässä toimenpiteisiin näiden leirillä olevien äitien ja lasten kotiuttamiseksi. Tämän tiedon varassahan me elettiin siihen saakka, kunnes nyt on käynyt ilmi jälkeenpäin, että jo 18. päivänä ministeri ja erityisavustaja ovat käyneet tästä kirjeenvaihtoa, että näihin toimiin on ryhdytty, hän jatkoi.

Viikkoa myöhemmin valiokunta sai kuulla, että konsulipäällikkö Pasi Tuominen on siirretty tehtävistään pois ja toinen henkilö nimetty hänen tilalleen.

– Onhan tämä herättänyt valiokunnan joidenkin jäsenten keskuudessa kysymyksen, onko meille annettu kaikki oikea ja riittävä tieto ajoissa.

Mika Niikko tarkensi vielä, että ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi valiokunnalle 15.10, että ”minkäänlaisia toimia ei ole vireillä” leiriläisten kotiin tuomiseksi.

– Annettiin ymmärtää, että jos passiivisesti nämä henkilöt löytävät tiensä konsulikyytiin, meidän täytyy konsulilain mukaan heidät palauttaa Suomeen.

Mika Niikon mukaan Pasi Tuominen olisi valmis tulemaan ulkoasiainvaliokunnan kuultavaksi. Tämä vaatisi kuitenkin valiokunnan yksimielisen päätöksen Haaviston asian avaamisesta uudelleen.

LUE MYÖS:

Pekka Haavisto: Al-Holin suunnitelmaa ei ole – Yle: Suunnitelma on

Uusimmat
MAINOS