Verkkouutiset

Venäjän presidentti Vladimir Putin johtaa tapaamista Kremlissä. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / KONSTANTIN ZAVRAZHIN

Mika Aaltola: Venäjän bluffi on kaikkien nähtävissä

Tutkijan mukaan maan asema suurvaltana on uhattuna.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltola mukaan venäläisten liikekannallepano tuskin muuttaa mitään Ukrainassa.

– [Vladimir] Putin lisännee panoksia kujanjuoksullaan. Bluffi on kuitenkin kaikkien nähtävissä. Kysymys on paljolti siitä, ettemme mene tähän ansaan. Venäjä oireilee, on hyvä ottaa etäisyyttä laskevalla radallaan sinkoilevasta maasta.

– Muuttaako venäläisten liikekannallepano mitään Ukrainassa? Aseiden puute haittaa. Nostaako se moraalia? Tuskin. Ehkä juuri päinvastoin. Saako se lännen vapisemaan? En usko, Mika Aaltola kirjoittaa Twitterissä.

Tutkijan mukaan Venäjä yrittää käyttää naapurinsa lannistamiseen väestöään. Jos tämä ei toimi, Venäjän asema suurvaltana lakkaa ja valtatyhjiö sen ympärillä syvenee. Aaltolan mukaan Venäjä kykenee kuitenkin nostamaan joukkojensa vahvuutta miljoonilla.

– Tämä kaipaa vastinetta. Sanktioita on kiristettävä. Aseita on toimitettava Ukrainaan lisää. Varauduttava erilaisiin muihin skenaarioihin, joita Venäjä kykenee nyt tuottamaan. Haaste on yleinen.

– Kaatuvan Venäjän skenaario ei välttämättä ole miellyttävä. Venäjän uhan maadoittamiseen tarvitsee itärajalla varautua ainakin muutaman vuoden ajan. Varmistettava, että omat ja Naton resurssit riittävät, Aaltola toteaa.

Tutkijan mukaan Venäjä on käymistilassa oleva maa, jonka rationaaliseen toimintaan ei voi enää luottaa. Tämä lisää riskiä myös ydinaseiden käytölle.

– Kuohunta voi sumentaa ajattelua. Ydinaseille on kansainvälisen yhteisön löydettävä vastapelotteensa, joka viestittää myös Putinille ydinaseiden mahdottomuudesta.

– Ydinaseiden käytöllä ei voiteta mitään, ja Venäjä häviää kaiken, Aaltola toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS