Verkkouutiset

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan Madridissa. LEHTIKUVA / HANDOUT / NATO

Mika Aaltola: Ruotsin Nato-jäsenyys on myös Turkin etu 

Tutkijan mukaan Mustanmeren turvallisuus on yhteydessä Itämeren turvallisuuteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkopoliittisten instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan Ruotsin Nato-jäsenyys on myös Turkin intressi, vaikka maa tällä hetkellä jarruttaakin Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon.

– Turkissa tiedetään Ruotsin olevan Itämeren kannalta merkittävässä roolissa. Näin ollen Turkin kansallisessa intressissä on selvästi Itämeren alueen perinteisen mahdin, Ruotsin, Nato-jäsenyys. Tämä on selvää.

– Miksi sitten Turkin epäröinti sille edullisen aseman saamisen suhteen. Miksi painostaa erityisesti Ruotsia. Strategisessa mielessä se saattaa liittyä Turkin muihin ulottuvuuksiin. Sekä myös haluun katsoa Venäjä-kortti, Aaltola toteaa Twitterissä.

Tutkijan mukaan Turkilla on vahva ”strateginen näkemys” Mustanmeren alueesta. Turkissa tiedetään, että Mustanmeren turvallisuus on yhteydessä Itämeren turvallisuuteen. Tämän lisäksi Turkilla on muita huolia, jotka kytketään Nato-prosessiin.

– Erityisesti Turkkia huolettaa Aigeianmeri ja Balkan. Kreikan rooli korostuu Balkanin maiden EU-integraation myötä. Suurvalta roolia korostavalla Turkille strateginen huoli on lännessä. Mutta myös etelässä, jossa Venäjä on myös Syyriassa.

– Ruotsi on tämän huolen panttivanki. F 16-hävittäjäkaupat ovat sen symboli. Turkki kokee ne ansainneensa ja Yhdysvallat taasen käsittää, että Turkin pitää ensin hyväksyä Ruotsi. Turkki ilmaisee tyytymättömyyttään lähestymällä Venäjää, näennäisesti.

Mika Aaltola muistuttaa, että Turkki ja Venäjä ovat perinteisiä vihollisia. Maiden välillä ei ole luottamusta, vaan yhteisiä hetkellisiä intressejä.

– Venäjän kyky pelata Turkkia on rajallinen. Ehkäpä Turkin halukkuus päästää Suomi Natoon on Turkin tapa viestiä tämä Venäjälle ja Yhdysvalloille.

Aaltolan mukaan Venäjä pyrkii “sotkemaan ja hämmentämään soppaa”, mutta se ei kykene estämään Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon kovin pitkään. Venäjän heikkous on toisaalta Turkille mahdollisuus tiukentaa otetta Balkanilla ja Syyriassa.

– Mutta Venäjän voittoa Ukrainassa Turkki vastustaa, samoin kuin Mustameren–Itämeren välisen alueen epävakautumista. Venäjä on yhdistävä uhka. Etelämmässä tilanne on toisin.

Tutkijan mukaan vastaukset Ruotsin Nato-jäsenyyteen liittyvät Kreikkaan, Balkaniin ja Syyriaan. Turkki pyrkii viestimään tyytymättömyyttään vitkuttelemalla Nato-prosessin kanssa.

– Turkissa halutaan katsoa tilanne. Mitä myönnytyksiä on saatavissa Yhdysvalloilta, Natolta ja EU:lta (murentunut pakolaissopimus). Mutta lopputulos tiedetään myös Ankarassa. Tämän [asian] selvyyden ajankohtaistaminen on myös Suomen intressissä, Aaltola toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)