Verkkouutiset

Mielenosoittajia kidutettu Valko-Venäjällä

Maan sisäministeri pahoittelee turvallisuusjoukkojen ylilyöntejä.

Valko-Venäjän turvallisuusjoukkojen väitetään pahoinpidelleen ja jopa kiduttaneen pidätettyjä opposition mielenosoittajia.

Ainakin 6 700 ihmistä on otettu kiinni sunnuntain presidentinvaalien jälkeen. Vapautetut ovat kertoneet väärinkäytöksistä ja näyttäneet vammojaan medialle.

– Ihmisiä pidätettiin mielivaltaisesti ja hakattiin rajusti. Meidät pakotettiin seisomaan pihalla läpi yön, kuulimme kun naista pahoinpideltiin. En ymmärrä sellaista julmuutta, BBC:n haastattelema mies kertoo.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan pidätyskeskuksista on tullut ”kidutuskammioita”, joissa maassa makaavia mielenosoittajia potkitaan ja lyödään. Pääkaupunki Minskissä sijaitsevasta Okrestinan pidätyskeskuksesta kuului nauhoitteella huutoja.

YK on kuvaillut Valko-Venäjän poliisin toimia tarpeettoman rajuiksi ja mielivaltaisiksi.

– Viranomaisten tavoitteena vaikuttaa olevan mielenosoitusten nopea hajottaminen ja mahdollisimman monien pidättäminen, YK:n asiantuntijaryhmä toteaa tiedotteessa.

Sisäministeri Yury Karayev on pahoitellut poliisin ylilyöntejä.

– Otan vastuun asiasta ja pahoittelen niistä vammoista, joita on aiheutunut sattumanvaraisille ihmisille mielenosoitusten yhteydessä, ministeri sanoi Radio Free Europen mukaan.

Jo 26 vallassa ollutta presidentti Aljaksandr Lukašenkaa vastustavat mielenosoitukset ovat jatkuneet yli viisi päivää epärehellisinä pidettyjen vaalien jälkeen. Opposition Svjatlana Tihanovskaja pakeni vaalien jälkeen Liettuaan.

LUE MYÖS:
Näin Valko-Venäjän poliisi esti äänten tarkastuksen (VU 12.8.2020)

Uusimmat
MAINOS