Verkkouutiset

Venäläisiä miehitysjoukkoja Etelä-Ukrainassa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / OLGA MALTSEVA

Miehittäjän julma päätös: Ilman Venäjän passia lapsille ei anneta insuliinia

Venäjä koittaa painostaa miehitettyjen alueiden asukkaita luopumaan Ukrainan passeista.

Venäjä yrittää kiristää Ukrainan miehitettyjen alueiden asukkaita hankkimaan Venäjän passin rajoittamalla insuliinin saatavuutta, uutisoi Ukrainska Pravda.

Tietojen mukaan insuliinin saamisen edellytyksenä on jatkossa Venäjän passi. Insuliinia ei edes anneta edes niille Ukrainan kansalaisille, jotka yrittävät saada sitä diabetesta sairastaville lapsilleen.

Ilman insuliinia diabeetikon keho ei kykene laskemaan verensokerin tasoa. Pitkittyessään korkea verensokeri voi diabeetikolla johtaa happomyrkytykseen, koomaan ja kuolemaan.

Toistaiseksi insuliinin saatavuutta on rajoitettu vain Zaporizhzhian alueen venäläisen miehityshallinnon toimesta. Muilla miehitetyillä alueilla insuliinin saatavuuden rajoittamisesta ei ole tietoa.

Insuliinilla kiristäminen ei ole ainoa tapa, jolla venäläiset ovat viime aikoina painostaneet miehitettyjen alueiden ukrainalaisia hankkimaan Venäjän passin.

Esimerkiksi Luhanskin alueella Venäjän passia tarvitaan nykyään esimerkiksi eläkkeiden ja sosiaalietuuksien saamiseksi. Hersonin alueella Venäjän miehityshallinto on taas asettanut Ukrainska Pravdan mukaan syyskuun 1. päivän takarajaksi Venäjän passin hankkimiselle.

Samalla edellytetään myös kirjallista todistusta siitä, että asukkaat ovat luopuneet Ukrainan passista.

Tehostaakseen uhkavaatimustaan miehityshallinto on määrännyt Venäjän passin edellytykseksi myös sähkösopimuksen solmimiseksi. Ne, jotka kieltäytyvät passista, eivät ole syyskuun alusta lähtien enää sähkönjakelun piirissä.

Sähkön menettämisen lisäksi passista kieltäytyviä on uhattu omaisuuden takavarikoinnilla ja karkotuksella.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)