Verkkouutiset

Venäläisten pommittama koulu Ukrainan Tšernivtsin kaupungissa AFP) / - LEHTIKUVA / AFP

Miehittäjä venäläistää ukrainalaiskouluja aseella uhaten

Venäläiset pyrkivät hävittämään ukrainalaisuuden myös koulutusjärjestelmän kautta.

Vladimir Putin ei tunnetusti pidä Ukrainaa oikeana kansakuntana, ja tätä näkemystä toteutetaan nyt asevoimin venäläisten miehittämillä Etelä-Ukrainan alueilla. Venäläiset soveltavat samaa strategiaan kuin aikanaan Krimillä ukrainalaista koulujärjestelmää hävittäessään.

CNN on haastatellut koillisukrainalaista koulun 48-vuotiasta rehtoria Ninaa, jonka kotiin naamioituneet venäläissotilaat ilmestyivät yllättäen eräänä huhtikuun lopun varhaisaamuna kello kuudelta. Ninan tytärtä ja aviomiestä aseella uhaten venäläissotilaat halusivat tietää, missä ukrainalaiset koulukirjat ovat sekä pakottivat Ninan puhumaan venäjää.

– He etsivät kaikkialta, jopa viemäreistä ja ulkokäymälästä. He löysivät ukrainankieliset koulukirjat ja oppimateriaalit, Nina kertoo.

Tämän jälkeen hänet vietiin koululle, jossa takavarikointiin 8. luokan historiankirjat ja kyseltiin Ukrainan opetussuunnitelmasta. Huputettuna Nina vietiin vielä uuteen kuulustelupaikkaan.

– He kysyivät näkemystäni ”sotilasoperaatiosta”, syyttivät minua liiallisesta isänmaallisuudesta, nationalismista. He kysyivät, miksi puhun ukrainaa ja miksi käyn ukrainalaisessa kirkossa, Nina muistelee aikaa ennen pakenemistaan perheineen kotiseudultaan.

Luhanskin alueella toimiva matematiikan opettaja Maria kertoo, että venäläiset yrittivät maanitella ja uhkailla omaksumaan venäläisen opetussuunnitelman.

– He jopa kysyivät ”Mitä sillä on väliä — Miksi on niin tärkeää opettaako ukrainaksi vai venäjäksi. Opetat matematiikkaa — sehän on samaa joka kielellä.” Minä protestoin ja kerroin heille, ettei teidän [venäläisten] koulutustanne eikä todistuksianne tunnusteta misään, lapset eivät pääse yliopistoihin. Ja he vastasivat: ”Mitkä yliopistot? Mitä varten? Me tarvitsemme työläisiä ja sotilaita”, kertoi Maria keskustelustaan venäläisten kanssa.

Venäläiset opettavat ukrainalaiset vihaamaan Ukrainaa

Vastaavista tapahtumista on raportoitu myös muilla venäläismiehittäjien hallitsemilla alueilla. Yleensä venäläissotilaat ovat vaatineet luovuttamaan ukrainan kielen ja historian oppikirjat. Pyrkimyksestä hävittää ukranalaiskoulutus kertovat myös ne yli 1 570 oppilaitosta, jotka ovat joutuneet venäläispommituksen vaurioittamaksi tai tuhoamaksi.

– Miehitetyille alueille jäänyt opetushenkilökunta vaarantaa henkensä ja terveytensä, ja heihin kohdistuu pakkoa, väkivaltaa ja painostusta. Tiedossa on tapauksia, joissa oppilaitosten johtoa ja rehtoreita on kaapattu. Opettajia on pakotettu yhteistyöhön ja opetustyöhön konekiväärin piippujen avulla, kertoo Ukrainan opetusasiainvaltuutettu Serhi Horbat.

Pyrkimyksistä yrittää kitkeä ja hävittää ukrainalaisidentiteetti kertoo myös Hersonin alueen aluevaltuutettu Serhi Hlan, joka on rapotoinut venäläisten tekevän ratsioita ukrainalaiskyliin ja yrittävän paikoin tehdä väestönlaskentaa.

– He aikovat tuoda opettajia Krimiltä, koska meidän opettajamme eivät suostu opettamaan Venäjän opetussuunnitelman mukaan. Me tunnemme henkilökohtaisesti ne muutamat yhteistyöhön suostuneet opettajat ja he tulevat joutumaan siitä rikosoikeudelliseen vastuuseen, Hlan sanoo.

Krimillä ja muilla miehitetyillä alueilla koulutusta tarkkaileva opettaja Oleh Ohredko sanoo, että kyse on jo vuonna 2014 Krimillä aloittamasta strategiasta. Tuolloin aloitettiin koulutusjärjestelmän militarisointi. Lisäksi tärkeässä osassa on historian esittäminen venäläispropagandan mukaisesti, jolla on ollut ”erittäin vahingollinen vaikutus paikallisiin lapsiin”.

– Ukraina on pyyhitty kokonaan pois koulukirjoista ja kaikesta on tullut ”Venäjän historiaa”. Jatkuvasti vihollista vaativa koulutusjärjestelmä on jättänyt erittäin voimakkaan jälkeensä miehitysalueiden lapsiin. Nyt vihollisia ovat Yhdysvallat ja Ukraina. Ja tämä vihamielisyys alkaa näkyä lapsissa aggressiona.

– Ne lapset, jotka olivat koulussa 6-8 vuotta sitten olivat 11-13 vuotiaita. Nyt he taistelevat Ukrainaa vastaan. Valitettavasti Ukrainan kansalaiset taistelevat omaa maataan vastaan, huomauttaa Ohredko.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS