Verkkouutiset

Susi Kuhmon rajavyöhykkeellä. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Metsästäjäliiton mukaan 170 sutta riittää

Liiton mielestä Suomen pitäisi päivittää suurpetolainsäädäntöään ruotsalaisen mallin mukaan.

Näin sanoo Metsästäjäliiton puheenjohtaja Tuomas Hallenberg. Ruotsissa suurpetojen metsästys onnistuu, Suomessa kannanhoidollisen metsästyksen poikkeusluvat jäädytetään heti, jos niistä valitetaan.

– Tapasimme Ruotsin maaseutuministeri Peter Kullgrenin yhteispohjoismaisen metsästäjäjärjestön hallituksen kokouksen yhteydessä. Ministerin tavoitteena on laskea voimakkaasti susikannan tavoitemäärää asettamalla se Ruotsin parlamentin määrittämän tavoitehaitarin 170-270 sutta alarajalle, kertoo Hallenberg.

Norjan 40 suden kanssa se tarkoittaa, että Ruotsissa ja Norjassa olisi yhteensä 210 sutta. Ministeri kertoi, ettei maassa saisi olla enempää susia kuin on tarpeen ja susikannan pitäisi vähentyä. Näin siksi, että on toisaalta kyse maaseudun selviytymisestä.

– Suomessa eduskunnan tulisi vastaava tavalla määrittää suden ja muiden suurpetojen metsästyksen sosioekonomisesti kohtuullinen raja-arvo, katsoo Hallenberg.

– Varsinaisen pääjahtikauden alettua 20. elokuuta sudet ovat tappaneet Suomessa jo kahdeksan metsästyskoiraa, lisäksi yhtä on raadeltu. Siis joka toinen päivä sudet ovat napanneet koiran kesken jahdin. Metsästyskoiran käyttö on useissa maakunnissa pian mahdotonta, kertoo Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola.

Lampaita sudet ovat tappaneet tänä vuonna jo 241.

Hänen mielestään on hienoa, että EU on avannut susikyselyn ja haluaa kuulla paikallisia toimijoita.

– Kannustammekin metsästysseuroja raportoimaan tilanteestaan. Mutta muutokset vain EU-tasolla eivät riitä, ja se tapahtuu hitaasti. Toimimalla Ruotsin kanssa samassa rintamassa kehittämällä lakejamme Ruotsin mallin mukaisesti antaisimme komissiolle selkeän viestin, että suurpetojen kannanhallintaan on saatava muutos, kannustaa Silpola.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)