Verkkouutiset

Tämän vuoden aikana päivittäistavaroiden hinnat ovat nousseet reilusti. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Markkinoista kannattaa pitää huolta

Blogi

Kansakuntien hyvinvointi ja menestys rakentuvat kirjoittajan mukaan monesta tekijästä.
Sinuhe Wallinheimo
Sinuhe Wallinheimo
Sinuhe Wallinheimo on kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja.

Tarvitaan pääomia, osaamista, riskinottohaluisia yrittäjiä, otollista sijaintia, logistiikkaa ja joskus jopa silkkaa tuuria.

Meillä Suomessa muistetaan harvemmin nostaa esille tässä yhteydessä markkinoiden toimivuus. Monet tutkimukset ovat osoittaneet sen, että toimivat markkinat, jotka perustuvat reiluun kilpailuun, lisäävät koko kansantalouden tuottavuutta.

Tavallisen kansalaisen näkökulmasta avoimempi ja reilumpi kilpailu merkitsee parempia palveluita ja halvempia hintoja. Kyse on siis meidän hyvinvoinnista ja sujuvammasta arjesta. Tämän ohella reilumpi kilpailu vahvistaa ulkoista kilpailukykyä parantaen myös työllisyyttä ja investointeja.

Avoimessa kilpailussa yritykset pääsevät helposti mukaan kilpailuun, koska markkinoille tulemisen esteet pysyvät riittävän alhaisina. Se myös mahdollistaa talouksien paremman kyvyn pysyä kiinni maailman muutoksessa. Kyse on luovasta tuhosta, jossa terveen kilpailun markkinoilla tehokkaimmat yritykset lisäävät osuuksiaan ja tehottomat poistuvat. Tästä syystä markkinoiden ja sitä kautta yritysten mahdollisuuksien tulee olla kunnossa meillä Suomessa, jotta pystymme säilyttämään nykyisenkaltaiset hyvinvointipalvelut myös tulevaisuudessa.

Poliittiset päättäjät eivät voi väistää vastuutaan siitä, kuinka hyvin markkinat toimivat tai reilu kilpailu toteutuu. Jokainen poliittinen päätös jokaisella päättäjätaholla on myös päätös siitä, kuinka paljon reilulle kilpailulle ja uudelle yrittäjyydelle jää yhteiskunnassa tilaa.

Toisaalta päättäjät myös päättävät sen, millaiset resurssit annamme niille viranomaisille, joiden vastuulla on kilpailun ja toimivien markkinoiden valvonta ja puolustaminen. Samalle päätämme siitä, millaisia sanktioita me annamme reilua kilpailua ja toimivia markkinoita vastaan rikkoville tahoille.

Monissa muissa EU-maissa markkinoiden ja kilpailun toimivuuden takaaminen on keskeinen osa heidän harjoittaman talouspolitiikan ydintä. Lisäksi markkinoiden toimivuuteen liittyvät kysymykset ovat keskeisesti läsnä monen muun EU-maan vaalikeskusteluissa, jotta äänestäjillä olisi mahdollisuus punnita eri vaihtoehtoja markkinoiden kehittämiseksi.

Ennen ensi kevään eduskuntavaaleja tällainen keskustelu on käytävä myös meillä Suomessa. Syynä tähän on Suomen markkinoiden vapauden tila, joka koetaan monilla sektoreilla heikoksi. Erinäisiä kilpailun esteitä on paljon ja nykyinen hallitus on oman ideologiansa mukaisesti vain lisännyt näitä rajoitteita eri hankkeiden kautta.

Siksi olemme kokoomuksen eduskuntaryhmässä tehneet pohjatyötä oman kilpailu ja markkinapolitiikan keskustelunavauksen eteen. Olemme kuulleet kevään aikana lukuisia eri alojen asiantuntijoita niin elinkeinoelämän, viranomaisten kuin tutkijoidenkin puolelta. Sen pohjalta laadittu Reilumman kilpailun Suomi –keskustelunavaus julkaistaan vielä ennen syksyä.

Kilpailun edellytyksiä ja markkinoiden toimivuutta parantamalla haluamme pitää huolen siitä, että jokaisella säilyy mahdollisuus laadukkaisiin ja oikeahintaisiin palveluihin, ja Suomen edellytykset ylläpitää kestävää talouskasvua vahvistuvat. Kantamalla huolta näistä asioista kannamme vastuuta myös Suomen kestävästä tulevaisuudesta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Suosittelemme

MAINOS