Verkkouutiset

Maastopalon jättämiä jälkiä maastossa Tuusulassa 14. kesäkuuta 2023. LEHTIKUVA / NIILO SIMOJOKI

Maastopalovaroitus voimassa isossa osassa maata – luvaton tuli voi tulla kalliiksi

Avotulen teko on kielletty maastopalovaroituksen ollessa voimassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suurimmassa osassa Suomea on nyt voimassa maastopalovaroitus.

Maastopalovaroituksen ollessa voimassa avotulen teko on maastossa kielletty, Metsähallitus muistuttaa tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Myös kertakäyttögrillin ja risukeittimen käyttö on kielletty maastopalovaroituksen ollessa voimassa. Nuotion saa tehdä kansallispuistossa ainoastaan keittokatoksissa ja hormillisissa tulisijoissa, ja näissäkin varovaisuutta noudattaen.

Kukin alueellinen pelastusviranomainen voi kieltää avotulen teon alueella kokonaan tai osassa sitä määräajaksi, jos tulipalon vaara on ilmeinen.

Maastopalo voi levitä nopeasti ja aiheuttaa vaaran retkeilijöille. Esimerkiksi ruuhkaisessa kansallispuistossa voi olla maastossa yöpymässä iso määrä ihmisiä.

Vaikka joissakin kansallispuistossa tehdään ennalta suunniteltuja metsien ennallistamispolttoja, niin tahattoman maastopalon haitat voivat olla luonnolle suuret.

Nuotioista karanneissa paloissa palaa usein Metsähallituksen mukaan sellaisia kohteita, mitä ei poltettaisi muuten. Suunnittelematon palo ei ole hallinnassa, ja se voi levitä tai sytyttää uusia erillisiä paloja. Hiillos voi myös helposti jäädä kytemään maan alle pitkäksikin aikaa ja syttyä uudelleen.

Avun saanti kansallispuistoihin ja muihin luontokohteisiin kestää yleensä kauan. Kohteet ovat usein hankalasti saavutettavissa ja sammutustöitä varten joudutaan raivaamaan reitti.

Tällöin voidaan esimerkiksi uhanalaisen lajin kasvupaikka tuhoutua tai vaurioitua. Metsäpalon sammuttaminen ja jälkivartiointi voi pahimmassa tapauksessa viedä useita päiviä.

Luonnonsuojelualueella luvattomasta tulenteosta koituu sakkoja, Metsähallitus muistuttaa. Jos maastopalovaroitus on voimassa, sakkojen määrä kasvaa. Sytyttäjä on aina itse vastuussa tulen sytyttämisestä ja on velvollinen korvaamaan myös kustannuksia, jos palo leviää ja paikalle tarvitaan pelastuslaitosta.

Etelä- ja Keski-Suomessa Ilmatieteen laitos on nostanut maastopaloluokituksen vaaralliseen luokkaan. Pohjoisen Suomen tulvista huolimatta useilla alueilla on voimassa maastopalovaroitus ja maapohja on talven jäljiltä rutikuiva.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)