Verkkouutiset

Työntekijöitä La Jolla Institute for Immunology -keskuksen laboratoriossa Yhdysvalloissa. / lji.org

Lupaava havainto koronasta: Muut viruskannat voivat luoda suojaa vakavalle taudille

Uusien rokotteiden toivotaan suojaavan kaikkia koronaviruskantoja vastaan.

Tutkijoiden mukaan aiemmin syntynyt immuniteetti lievää flunssaa aiheuttavia koronavirustyyppejä vastaan voi luoda merkittävää suojaa myös uutta koronavirusta vastaan.

Kalifornialaisen La Jolla -keskuksen tutkija Ricardo da Silva Antunes analysoi tutkijaryhmänsä kanssa vuosina 2016–2019 kerättyjä verinäytteitä 32 eri ihmiseltä. Henkilöiltä oli kerätty useita näytteitä 6–36 kuukauden aikajaksolla.

Laboratoriokokeissa seurattiin, kuinka hyvin näytteissä olleet immuunisolut vastasivat neljään eri koronavirustyyppiin, jotka aiheuttavat yleensä flunssan kaltaisia lieviä oireita. Niitä kokeiltiin myös Wuhanin SARS-CoV-2-viruskantaa vastaan.

New Scientist -julkaisun mukaan koronaviruskannoista seitsemän tiedetään aiheuttavan infektioita ihmisillä. Vakavimpia ovat SARS, MERS ja pandemian aiheuttanut SARS-CoV-2. Antunes painottaa, että tulosten kannalta oli olennaista käyttää ennen pandemiaa otettuja näytteitä.

– Näin tiedämme, että tulokset kertovat aiemmasta immuunimuistosta, eikä suojavaikutus SARS-CoV-2-virusta vastaan vaikuta asiaan, tutkija sanoo.

Tutkijat havaitsivat immuunijärjestelmän T-solujen ja vasta-aineiden toimivan samalla tavoin kaikkia lievää flussaa aiheuttavia viruskantoja vastaan. Immuunivaste arvioitiin pitkäkestoiseksi sen sijaan, että se olisi seurausta toistuvista infektioista.

Näytteiden perusteella vahva T-soluvaste muita virustyyppejä vastaan oli yhteydessä hyvään suojaan pandemian aiheuttanutta viruskantaa vastaan. Havainto ei pätenyt vasta-aineiden suhteen.

Ricardo da Silva Antunes sanoo aiheen vaativan edelleen lisätutkimusta, sillä osa lievillä viruskannoille altistuneista ihmisistä on silti saanut vakavia infektioita SARS-CoV-2:sta. T-solujen arvellaan joka tapauksessa suojaavan ainakin osittain myös uusimmilta omikronmuunnoksilta.

Tutkimuksen katsotaan vahvistavan toivoa siitä, että lähitulevaisuudessa voidaan luoda rokotteita, jotka suojaisivat kaikkia koronavirustyyppejä vastaan. Immuunijärjestelmä olisi tällöin paremmin varautunut myös uusien virusmuunnosten varalta.

Muun muassa University College London -yliopiston tutkijaryhmä työstää parhaillaan uuden sukupolven koronavirusrokotteita.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS