Verkkouutiset

Lumisadetta Espoon Suvelassa maanantaina 21. marraskuuta 2022., LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Lumisateet yltyvät – lunta tulossa jopa 30 senttiä

Maan pohjoisosissa lämpötila voi vajota 20 pakkasasteeseen.

Tällä viikolla lumikertymät voivat olla paikoin jopa 30 senttimetrin luokkaa etelärannikolla ja paikoin noin 20 senttimetriä etelän sisämaassa, idässä ja pohjoisessa, Foreca ennustaa.

Itsenäisyyspäivänä lämpötilat ovat laajalti nollan ja viiden pakkasasteen välillä. Kylmimmillään lämpötilat ovat tällä viikolla etelän ajoittain noin 10 pakkasasteen lukemista pohjoisen noin 20 pakkasasteeseen.

– Tällä viikolla tulossa on talvista matalapainesäätä. Sää on viimeaikaista tuulisempaa, mutta varsinaisia myrskyjä ei ainakaan tämän hetken ennusteissa ole. Monin paikoin sataa kuitenkin reilusti lisää lunta, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela blogissa.

Lumisade jatkuu etelässä keskiviikkona paikoin sakeana. Lunta tulee myös torstaina osassa maata. Keskiviikoksi Lapin lumisateet vähenevät.

– Etelässä lumisade jatkuu, mutta on keskiviikkoyönä vähän aikaa heikompaa, ennen etelästä saapuvaa sakeampaa sadealuetta. Etelärannikolle ja vähän rannikolta sisämaahan ennustetaan keskiviikoksi jopa yli kymmenen senttimetrin lumikertymää. Maan keskiosassakin lunta kertyy yleisesti yli 5–10 senttimetriä, Joonas Koskela sanoo.

Pakkanen on keskiviikkona etelässä ja idässä edelleen heikkoa. Lännessä ja pohjoisessa on 5–10 pakkasastetta, Pohjois- ja Luoteis-Lapissa 10–15 pakkasastetta. Mikäli pilvipeite rakoilee, pakkasta voi olla enemmänkin. Torstaina matalapaine näyttäisi siirtyvän maan lounaisosan ylle.

– Lumisade jatkuu suuressa osassa maata. Myös Lappiin lumisateet leviävät etelästä torstaiyön aikana. Lunta voi kertyä itään ja maan keskivaiheille yleisesti 5–10 senttimetriä, Lapissakin paikallisesti viisi senttimetriä. Lännessä sade jää vähäisemmäksi. Idässä ja pohjoisessa päivä on varsin tuulinen.

Myös loppuviikon ennustekartoilla on lisää lumisateita.

– Loppuviikon ennusteessa on kuitenkin vielä reilusti epävarmuutta. Lounaasta saattaa levitä mahdollisesti jo perjantaina jälleen seuraava lumisadealue, joka voi tuoda lounaaseen runsaastikin lisää lunta. Myös muualla lumisade näyttäisi jatkuvan, mutta kertymät jäävät enimmäkseen viiden senttimetrin alapuolelle. Etelässä ollaan loppuviikolla pikkupakkasella, mutta maan pohjoisosaan voi levitä kylmempää ilmaa. Pakkanen voikin pohjoisessa kiristyä viikonlopun aikana jälleen 10 ja 20 asteen välille, Koskela toteaa.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS