Verkkouutiset

Sodan jäljiltä kunnostetun koulun avajaiset Ukrainan Buchassa. LEHTIKUVA / AFP / VLADYSLAV MUSIENKO

”Lopputuloksena on venäläisyydestä riisuttu Ukraina”

Ukrainan kansa on professori Taras Kuzion mukaan yhtenäisempi ja ylpeämpi kuin koskaan ennen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan tarkoituksena on tuhota Ukrainan valtio ja hävittää ukrainalaisten kansallinen identiteetti, mutta tosiasiassa sen vaikutukset ovat professori Taras Kuzion mukaan olleet päinvastaisia.

– Viimeaikaiset mielipidemittaukset osoittavat, että maan kaikilla alueilla ukrainalaisten mielipiteet kansallisesta identiteetistä, kielestä, suhteista Venäjään ja tulevista geopoliittisista tavoitteista lähentyvät entisestään, Kiovan Mohyla-akatemian valtio-opin professorina toimiva Kuzio sanoo Atlantic Councilin julkaisemassa artikkelissa.

Ukrainalaisista 86 prosenttia kertoo kannattavansa ukrainan kielen asemaa maan virallisena kielenä ja vain kaksi prosenttia uskoo Vladimir Putinin väitteisiin maan venäjänkieliseen väestöön kohdistuvasta ”kansanmurhasta”. Tuoreiden tietojen mukaan 85 prosenttia ukrainalaisista käyttää kotikielenään sekä ukrainaa että venäjää, kun taas yksinomaan venäjää puhuvien osuus on enää 13 prosenttia.

– Etninen uudelleen identifioituminen näyttää etenevän sitäkin nopeammin, sillä äskettäisessä tutkimuksessa 92 prosenttia Ukrainan kansalaisista ilmoitti olevansa etnisesti ukrainalaisia. Tämän luvun perusteella Ukraina on Euroopan kolmanneksi homogeenisin maa Portugalin ja Puolan jälkeen, Kuzio toteaa.

Etnisesti venäläisiksi itsensä mieltää viisi prosenttia väestöstä.

Ennennäkemätön rikos ja virhe

Myös Ukrainan suhde menneisyyteen on Kuzion mukaan muuttumassa radikaalisti Venäjän hyökkäyksen seurauksena.

– Vain 11 prosenttia ukrainalaisista suhtautuu nykyisin nostalgisesti Neuvostoliittoon, Venäjällä taas noin kaksi kolmasosaa. Josif Staliniin suhtautuu kielteisesti 84 prosenttia ukrainalaisista, mutta venäläisistä suurin osa asennoituu neuvostodiktaattoriin myönteisesti, hän sanoo.

Vuonna 2014 tapahtuneen Krimin valtauksen jälkeen valtaosa ukrainalaisista syytti Venäjän johtoa, ei tavallisia venäläisiä. Nyt enää 3 prosenttia ukrainalaisista ilmoittaa suhtautuvansa myönteisesti Venäjän kansaan. Tätä muutosta ei ole Kuzion mielestä vaikea selittää, sillä venäläisten ylivoimainen enemmistö on mielipidemittausten mukaan ”sotilaallisen erikoisoperaation” takana.

– Miljoonilla ukrainalaisilla, joilla on sukulaisia Venäjällä, on omakohtaisia kokemuksia siitä, kuinka heidän sukulaisensa ovat joko aplodeeranneet sodalle tai väittäneet heidän valehtelevan hyökkäyksen kauheuksista, hän toteaa.

On myös silmiinpistävää, että valtaosa hyökkäyksen siviiliuhreista on ollut juuri niitä maan etelä- ja itäosien venäjänkielisiä ukrainalaisia, joita Putin väittää suojelevansa. Pelkästään Mariupolissa kuoli kymmeniätuhansia ihmisiä, ja kymmeniä muita kaupunkeja ja kyliä on tuhoutunut raunioiksi alueilla, joita Kreml kutsuu ”Venäjän historiallisiksi maiksi”.

– Riippumatta siitä, kuinka kauan sota kestää, jo nyt näyttää selvältä, että lopputuloksena on venäläisyydestä riisuttu ja eurooppalaistunut Ukraina. Juuri tämän Vladimir Putin toivoi estävänsä. Venäjän diktaattorin kansanmurhahyökkäys on sekä rikos että virhe, jollaista ei Euroopan nykyhistoriassa ole aiemmin nähty.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)