Verkkouutiset

Kasvava osa pk-yrityksistä joutuu poikkeuksellisesti turvautumaan muiden sopeuttamistoimien lisäksi myös lomautuksiin ja irtisanomisiin. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

”Lomautusten ja irtisanomisten määrä tulee riippumaan myös lakoista”

Ekonomistin mukaan talouden sakkaaminen ja sen seurauksena lisääntyneet konkurssit näkyvät työllisyysluvuissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työttömiä oli helmikuussa 34 000 enemmän kuin vuosi sitten. Helmikuun ⁠20–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendiluku oli 77,8 prosenttia.

– Vaikka työllisyysaste on toistaiseksi pysynyt kohtuullisella tasolla, talouden sakkaaminen ja sen seurauksena lisääntyneet konkurssit näkyvät selvästi työttömien määrän kasvuna, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo.

Työttömyys kasvoi vuoden takaiseen verrattuna sekä miehillä että naisilla. Miesten työttömyysaste oli helmikuussa 8,9 prosenttia, mikä on 0,9 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin. Naisten työttömyysaste oli 6,7 prosenttia eli 1,3 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten.

Ohlsbom toteaa, että ”lyhyellä aikavälillä lomautusten ja irtisanomisten määrä tulee riippumaan myös lakoista ja niiden kestosta”.

– Erityisesti suomalaisomisteiset pienyritykset ovat monella alalla jo valmiiksi erittäin ahtaalla, ja poliittiset lakot vaikeuttavat tilannetta entisestään. Normaalisti varsinkin pienet yritykset pitävät viimeiseen asti kiinni työvoimastaan. Nyt kasvava osa pk-yrityksistä joutuu poikkeuksellisesti turvautumaan muiden sopeuttamistoimien lisäksi myös lomautuksiin ja irtisanomisiin, hän kertoo.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan tilastolukemat kertovat suhdanteiden heikkenemisen iskeneen työmarkkinoille, mutta työllisyystilanne on yhä kohtuullisen hyvä monilla aloilla.

– Valitettavasti Suomen työttömyysaste on heikennyt suhteessa muuhun euroalueeseen ja työmarkkina viilenee edelleen. Työttömyysasteen nousu etenkin miesten osalta kertoo talouden hidastumisen koskevan enemmän rakennusalaa ja muutamia muita miesvaltaisia aloja, kun taas naisvaltaisilla palvelualoilla tilanne on toistaiseksi keskimäärin parempi, hän toteaa.

Kuoppamäen mukaan keväällä pitkittyneet työtaistelut näkyvät enemmän tehtyjen työtuntien ja palkkasumman laskuna kuin tilastoituna työttömyytenä.

– Ennustettu talouden käänne parempaan toisi helpotusta työmarkkinoille loppuvuonna. Taantuman ja työmarkkinakärhämän jatkuminen voisivat heikentää työllisyyttä merkittävästi, koska työtuntien vähentämisen ja tilapäisten lomautusten sijaan irtisanomiset yleistyisivät, Kuoppamäki huomioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)