Verkkouutiset

Li Andersson ja Olli Rehn. Kuvat: Lehtikuva

Li Andersson ja Olli Rehn löysivät verotuksessa toisensa

Yllättävä kesäsuhde joutuu koetukselle elo-syyskuussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuloveron kevennyksiä havittelevat ovat saaneet vastaansa yllättävän taistelijaparin: Vasemmistoliiton Li Anderssonin ja Suomen Pankin Olli Rehnin.

Poliitikot karttavat esityksiä, jotka saattavat heikentää eläkeläisten ja keskiluokan hyvinvointia. Vaalien lähestyessä toistuvat puolueiden tarjoukset vappusatasista ja verokevennyksistä.

Syy on selvä. Eläkeläisiä on noin 1,6 miljoonaa. Se on kolmannes yli 16-vuotiaista. Eläkeläiset ovat puolueuskollista porukkaa ja tunnollisia äänestäjiä.

Keskituloisia on vielä enemmän, mutta heidän kukkaronsa ei ole yhtä suojassa kuin veteraaniväestön massi. Palkansaajat maksavat suuren osan veroista, joilla palvelut rahoitetaan. Siksi heitä on lepyteltävä ainakin kerran neljässä vuodessa.

Tuloverotuksen alentaminen on kokoomuksen lempilapsi. Nyt pöydässä on miljardin euron ehdotus.

Käsikirjoitukseen kuuluu, että ensimmäisenä esitystä myötäilee keskusta. Puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan kevennyksistä pitäisi sopia loppukesän budjettineuvotteluissa. Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi eduskunnassa, että hänkin pitää veroalennuksia mahdollisina.

Vaalit ovat vasta huhtikuussa. Kevääseen on niin pitkä aika, että Suomen Pankki on rohjennut nousta vastahankaan.

Keskustan presidenttiehdokkuutta harkitseva pääjohtaja Olli Rehn muistutti ministereille ja kokoomukselle. että yleinen veroale ”ei ole oikea resepti Suomen taloudessa”. Ei ”ainakaan normaalilla taloustieteen logiikalla tai talouspolitiikan periaatteilla”.

Rehnin mukaan kevennykset ovat sopimattomia tilanteessa, jossa julkisessa taloudessa on tuntuva kestävyysvaje ja työllisyys kohenee ilman veroapua. Tulonsiirrot kiihdyttävät hintojen nousua, joka luo lisää paineita palkankorotuksiin.

Rehnin mielestä kohdennetut määräaikaiset toimet olisivat veroalea parempia keinoja.

Hallituksen pääpuolueet ja kokoomus ovat olleet vaiti, mutta Rehn löysi kumppanin Vasemmistoliitosta. Puheenjohtaja Li Andersson lyttäsi kokoomuksen ja hallituskumppaneidensa puheet tuloveron alentamisesta.

Andersson esitti kesäkuussa Vasemmistoliiton puoluekokouksessa Porissa kaksi Rehnin kaipaamaa rajattua temppua. Puolue pudottaisi ruoan arvonlisäveron 14 prosentista 10 prosenttiin.

Vasemmistoliitossakin tiedetään, että eläkeläisiä on muistettava. Vaikka taitettu indeksi suosii nyt varttunutta väkeä, puolue tekisi työeläkkeisiin ylimääräisen korotuksen.

Taistelijapari Andersson-Rehn on epäpyhä kaksikko. Heillä on samat keinot mutta erilaiset tavoitteet. Ostovoiman turvaamisesta pankki ja puolue ovat suunnilleen yhtä mieltä.

SP:n tehtävänä on inflaation torjunta ja hintavakauden turvaaminen. Lisäksi pankki on huolissaan julkisen talouden velkaantumisesta.

Inflaatio ja velka eivät ole Vasemmistoliiton suurimpia murheita. Olennaista on ostovoiman ja palveluiden turvaaminen, vaikka se kiihdyttäisi hintojen nousua. Puolue kannattaa reippaita palkankorotuksia ja julkisen sektorin palkkaohjelmaa.

Olli Rehnin ja Li Anderssonin kesäsuhde joutuu koetukselle elo-syyskuussa.

Hallituksen budjettineuvotteluissa todennäköisesti tehdään päätöksiä verotuksesta. Se olisi Marinin ja Saarikon viesti sekä kokoomukselle että työmarkkinajärjestöille syksyn palkkakierrokselle.

Palkkaneuvottelujen lisäksi Marinin ja Saarikon tähtäys on vaaleissa ja niiden jälkeisissä hallitusneuvotteluissa. Kukaan ei halua kääntää selkäänsä äänestäjille eikä ajaa itseään sivuraiteelle seuraavista hallitusneuvotteluista, joiden avaaja saattaa olla kokoomus.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)