Verkkouutiset

Ukrainan sisäministerin neuvonantajan jakamissa kuvissa näkyy kentän kalustoa ennen iskuja. www.twitter.com

Lentotukikohta kuvissa täynnä hävittäjiä ennen Ukrainan yllätysiskua

Venäjän ilmavoimien uskotaan kärsineen merkittäviä tappioita lentotukikohdan räjähdyksissä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan isku Venäjän lentotukikohtaan Krimille saattoi olla varsin tuhoisa Venäjän ilmavoimille. Kentältä eilen ennen iskua otetuissa satelliittikuvissa näkyy suuret määrät lentokoneita ja helikoptereita vailla suojaa.

Esimerkiksi Ukrainan sisäministerin neuvontanaja Anton Herashenko on jakanut Twitterissä alla näkyvän sarjan satelliittikuvia. Aamupäivällä otetuissa kuvissa on hänen mukaansa yhteensä yli 30 konetta ja helikopteria. Herashenko arvioi niiden yhteisarvon olevan miljardin dollarin luokkaa.

– Niiden korvaaminen veisi yli 18 kuukautta ilman pakotteitakin, Herashenko kirjoittaa saatteeksi.

Lontoon King’s Collegen sotilasasiantuntija Rob Leen mukaan viimeisestä tunnetusta satelliittikuvasta on ennen iskua laskettavissa ainakin 12 Su-24-konetta ja peräti kymmenen Su-30SM-hävittäjää sekä yksi Il-76-kuljetuskone.

Ukrainalaisilla sosiaalisen median tileillä on jo vihjailtu kymmenien venäläiskoneiden tuhoutumisesta. Tällaisiin arvioihin tuhoista kannattaa kuitenkin suhtautua varoen. On hyvin epätodennäköistä, että räjähdykset olisivat tuhonneet kaikki laajalla tukikohta-alueella olleet koneet. Tästä huolimatta tappiot ovat olleet mahdollisesti suuria. Ukrainan ilmavoimat kertoi keskiviikkona Venäjän menettäneen iskussa yhdeksän konetta.

Sosiaalisessa mediassa on jo muun muassa kiertänyt videoita (alla), joilla näkyy esimerkiksi kaksi täysin tuhoutunutta Su-24-rynnäkkökonetta. Räjähdystuhot olivat julkaistujen kuvien ja videoiden perusteella mitä ilmeisimmin varsin laajoja ja jopa kentän lähistölle pysäköityjä ajoneuvoja on tuhoutunut täysin.

Novofedorivkassa miehitetyllä Krimillä sijaitsevassa Sakin lentotukikohdassa tapahtui eilen useita suuria räjähdyksiä. Venäjä on väittänyt niiden johtuneen ammusvarastolla tapahtuneesta onnettomuudesta. Todellisuudessa kyse oli kuitenkin mitä ilmeisimmin Ukrainan iskusta. Se näyttää yllättäneen venäläiset täysin.

Iskuun saatettiin asiantuntija-arvioiden mukaan käyttää ukrainalaisvalmisteisia Neptune-merimaaliohjuksia. Niillä voidaan tiettävästi iskeä myös maakohteisiin. Ukrainalainen hallituslähde kertoi taas keskiviikkona Washington Postille, että kyse oli Ukrainan erikoisjoukkojen operaatiosta. Verkkouutiset kertoo iskusta ja siinä mahdollisesti käytetyistä aseista lisää tässä jutussa.

Edit. 10.8.2022 klo 13.25: Juttua päivitetty.

LUE MYÖS:
Näin Krimin yllätys onnistui: Ukraina saattoi käyttää Neptune-ohjuksia

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)