Elintarviketeollisuuden työriitaan ei löytynyt neuvotteluratkaisua. Tämä tarkoittaa sitä, että leipomoalalle ilmoitetut lakot toteutuvat. Työnantajia edustava Elintarviketeollisuusliitto (ETL) kertoo asiasta tiedotteessa.
Sovittelija Janne Metsämäki antoi työntekijöiden työriitaa koskevan sovintoehdotuksen. Ehdotus olisi taannut työntekijöille yleisen linjan mukaisen palkankorotustason.
ETL olisi hyväksynyt ehdotuksen, mutta työntekijöitä edustava Suomen elintarviketyöläisten liitto (SEL) hylkäsi sen.
– Sovintoehdotusta ei ollut helppoa hyväksyä, mutta se olisi rauhoittanut tilannetta ja luonut alalle vakautta. Ehdotukseen sisältynyt yleisen linjan mukainen palkankorotustaso on monille elintarvikealan yrityksille kuitenkin liian korkea. Lisäksi työehtosopimusten sisältöjen merkittävämpi uudistaminen olisi jälleen kerran lykkäytynyt kauas tulevaisuuteen, ETL:n Työ ja osaaminen-yksikön johtaja Anne Somer sanoo tiedotteessa.
Somer pitää lakon aloittamista vastuuttomana ja lyhytnäköisenä. Lakot vaarantavat työpaikat ja heikentävät yritysten kykyä vastata kuluttajien tarpeisiin.
– Sovintoehdotuksen sisältö huomioiden SELin toiminta on häikäilemätöntä. Lakon tarkoituksena on saada leipomoalalle muita parempi työehtosopimus. Sen sijaan, että hakisimme yhdessä kestävää ratkaisua, SEL valitsi tien, joka vaarantaa työpaikat, hankaloittaa yritysten toimintaa ja häiritsee koko elintarvikeketjun arkea.
Leipomoalaa koskeva lakko alkaa 11. maaliskuuta kello 0.00 Fazer Leipomot Oy:ssä, Oy Lantmännen Unibake Ab Finlandissa ja Vaasan Oy:ssä.
– Yritykset pyrkivät jatkamaan tuotantoaan lakosta huolimatta. Ratkaisun työtaistelutoimiin osallistumisesta tekee jokainen työntekijä itse. Tämä koskee myös SELin jäseniä, Somer muistuttaa.





