Verkkouutiset

Ukrainalaissotilaita operoimassa telatykkiä. AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

Varoitus hyökkääjän kyvyistä: Häirintä lännen täsmäaseita kohtaan kovenee

Venäjän elektroninen häirintä heikentää jopa HIMARSin iskukykyä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä on onnistunut kehittämään elektronisia häirintämenetelmiä, joiden avulla se voi harhauttaa aiempaa tehokkaammin länsimaiden Ukrainalle toimittamia tarkkuusaseita.

GPS-ohjattujen tykistökranaattien ja ohjusten tarkkuus on parhaimmillaan äärimmäisen hyvä. Excalibur-tykistyöjärjestelmällä ammuttu GPS-ohjattu kranaatti tai Himars-raketinheitinjärjestelmän ohjus voi osua jopa pistemäiseen maaliin, kuten yksittäiseen panssarivaunuun tai bunkkeriin.

Kuitenkin nyt kummankin asejärjestelmän tarkkuus on heikentynyt huomattavasti, kertoo Wall Street Journal.

Venäjän elektronisen sodankäynnin järjestelmät ovat joiltain osin jopa edellä länsiaseiden kehitystä. Esimerkiksi toimitettu upouusi Boeingin ja Saabin yhteistyössä kehittämä tarkkuuspommi jouduttiin poistamaan rintamakäytöstä heti ensimmäisten kokeilujen jälkeen, koska se oli hyvin altis jo olemassa oleville häirintäjärjestelmille.

Amerikkalainen sotilasasiantuntija Rob Leen mukaan on vain ajan kysymys, ennen kuin Venäjä kykenee häirinnällään häiritsemään muitakin Ukrainalle toimitettuja tarkkuusaseita.

Esimerkiksi tehokkaiksi osoittautuneiden ATACMS-ohjuksien käyttö saattaa tulevaisuudessa olla huomattavasti nykyistä vaikeampaa.

– Meidän tulee olettaa, että sopeutumista tulee aina tapahtumaan, Lee sanoo viitaten elektronisen sodankäynnin järjestelmien kehittymiseen.

– Tehokkuus on korkeimmillaan heti käyttöönoton jälkeen, ja vastustajat kehittävät vastatoimia ajan mittaan, hän sanoo puhuen uusista tarkkuusaseista.

Venäjän uskotaan jakavan tietoa häirintämenetelmien tehosta Kiinalle. Siten Kiina voi kehittää omia elektronisen sodankäynnin kyvykkyyksiään.

Elektronisen häirinnän tehokkuuden vuoksi perinteisten tykistöammusten rooli on säilynyt edelleen tärkeänä.

Läntisten maiden sodankäyntitapa on kylmän sodan jälkeen pohjautunut ajatukselle siitä, että laatu voittaa määrän. Länsimaat ovat kehittäneet kalliita tarkkuusaseita, joiden on ajateltu korvaavan perinteisiä asejärjestelmiä.

Kuitenkaan kyseisiä aseita ei ole ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan kokeiltu teknisesti edistynyttä vastustajaa vastaan.

– Olemme luultavasti tehneet joitain huonoja oletuksia, koska viimeisten 20 vuoden aikana olemme käyttäneet tarkkuusaseita vain sellaisia ihmisiä vastaan, jotka eivät ole voineet tehdä niille mitään, sanoo kenraaliluutnantti evp Ben Hodges.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)