Verkkouutiset

Harmaasuolattua kinkkua. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Lähes joka toisessa kodissa karsitaan joulupöydän antimista

Joulupöytään halutaan edelleen perinteisiä jouluruokia.

Tänä vuonna joulupöydän antimet ovat aikaisempia vuosia kitsaammat 43 prosentilla suomalaisista, kertoo Fredmanin marraskuussa teettämästä kyselytutkimuksesta.

Lisäksi kolmannes suomalaisista sanoo, että sähkön nykyhinta vaikuttaa jouluruokien valmisteluun. Toisaalta 75 prosenttia suomalaisista pitää ruokien tekemistä itse itsestään selvänä osana joulun tunnelmaa.

– Ruoka tekee joulun ikään ja sukupuoleen katsomatta. Suomalaiset rakastavat joulun ruokaperinteitä. Ainoastaan 15 prosenttia on ottanut joulupöytään vaikutteita muista maista, sanoo Fredmanin keittiömestari Ville Parkkinen.

Joulun tunnelmasta halutaan ottaa kaikki irti. Vain 15 prosenttia suomalaisista jättää jouluruokien valmistelun viime tippaan. Joulupöydän klassikot kuten laatikot ja leivonnaiset voikin huoletta valmistaa hyvissä ajoin.

Peräti 60 prosenttia suomalaisista ei halua tinkiä perinteisistä jouluruoista, ja vain 15 prosenttia sanoo olevansa perinteisiin jouluruokiin kyllästynyt.

Joulupöydän kuningas on tänäkin vuonna kinkku. Suomalaisista 66 prosenttia on sitä mieltä, ettei joulu tule ilman itsepaistettua kinkkua. Miehistä peräti 72 prosenttia ei halua viettää joulua kinkuttomassa pöydässä.

Joka neljäs suomalainen aikoo tänä vuonna lisätä valmisruokien ostamista joulupöytään. Tutkimuksen mukaan myös kodeissa, joissa ei aiota lisätä valmisruokien osuutta, tietyt asiat halutaan ostaa valmiina. Sellaisia ovat esimerkiksi rosolli ja piparkakku- sekä torttutaikina. Vain vajaa kolmannes tekee ne itse.

Useimmiten omatekoinen rosolli löytyy yli 65-vuotiaiden joulupöydästä. Heistä 26 prosenttia tekee rosollin aina itse.

Yli puolet suomalaisista myös tuunaa ostamiaan valmisruokia.

Viidennes suomalaisista tunnustaa tekevänsä jouluruokia liikaa. Yli puolelle tämä ei kuitenkaan ole ongelma, sillä he kertovat keksivänsä vaivattomasti jouluherkuille jatkokäyttöä. Kovin kauan ei kannata antaa kinkun odottaa uusia käyttötapoja, sillä kinkku on hyvä syödä vähintään viikon kuluessa paistamisesta.

– Nyrkkisääntö on, että kinkku pitää syödä ennen uudenvuoden juhlia. Jos kinkun pakastaa, se olisi hyvä ottaa käyttöön kolmen kuukauden sisällä. Kinkku kannattaa pakastaa siivuina, Parkkinen sanoo.

Kinkkua voi jatkokäyttää esimerkiksi hernekeitossa, pizzoissa ja kiusauksissa.

Vastaukset käyvät ilmi Fredman Group Oy:n marraskuussa teettämästä kyselytutkimuksesta. Siihen vastasi tuhat henkilöä, joista miehiä oli 500, naisia 497 ja kaksi muunsukupuolista.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS