Verkkouutiset

Venäjän 110. prikaatin 28 antautunutta sotilasta ja upseeria. (Kuvakaappaus videolta. Telegram/Butusov)

Lähes 30 venäläissotilasta antautui kerralla – ”Ammukset loppu, ei ilmatukea”

Antautuneet sotilaat valittivat aseistuksensa vanhanaikaisuutta.

Ukrainan asevoimien 59. moottoroitu prikaati löi taistelussa Avdijivkassa 21. toukokuuta Venäjän 110. erillisen kaartin moottoroidun kivääriprikaatin.

”Asevoimien ylipäällikkö Vladimir Putinille ja puolustusministeri Sergei Shoigulle” osoitetussa videovetoomuksessaan prikaatin rynnäkköosastojen henkiin jääneet 28 sotilasta ja heidän joukkueenjohtajansa kertovat antautuneensa ukrainalaisille ammustensa loputtua.

110. prikaati on entinen niin sanotun ”Donetskin kansantasavallan” (DNR) 110. moottoroitu prikaati, joka taas alkujaan tunnettiin DNR:n ”kansanmiliisin” tasavaltalaiskaartina.

Kuluvan vuoden alusta lähtien ei ole ollut enää niin sanottuja ”sepatistijoukkoja” edes virallisesti, vaan ”kansantasavaltojen” joukot ovat osa Venäjän federaation armeijaa.

Syyskuussa Putin liitti yksipuolisesti Ukrainalta miehitetyt alueet Venäjään, joten erillisiä ”kansantasavaltoja” ei enää ole olemassa muuten kuin federaatioon näennäisesti kuuluvien osatasavaltojen niminä.

Tästä huolimatta upseerit puhuvat videolla edelleen kansanmiliisistä ja myös Donetskin kansantasavallasta. He ovat kotoisin Orenburgista ja Jekaterinburgista eli Siperiasta.

3. rynnäkköjoukkueen joukkueenjohtajaksi esittäytyvä 29-vuotias yliluutnantti Vadim Mahmutov sanoo prikaatin johdon suhtautuneen heihin kuin tykinruokaan. Prikaati ei välittänyt tappioista eikä pyrkinyt niitä vähentämään.

– Ensiksi emme ole saaneet varusteita, jotka puolustusministeriö ja Donetskin kansanmiliisi meille lupasivat. Toinen koskee aseistusta, meidän rynnäkkökiväärimme ovat peräisin 1980-luvulta.

Hän kertoo joukoilta yksinkertaisesti puuttuvan ammuslippaat. Ammukset loppuvat eikä niitä anneta lisää.

– Kranaatinheittimen kranaatteja annetaan tipoittain niin oudolta kuin se kuulostaakin. Kalustustosta meillä on ainoastaan BMP-1 vaunuja, en ole nähnyt yhtäkään BMP-2 vaunua yksikössämme tai muuallakaan hyökkäysten aikana.

Neuvostoliittolainen rynnäkköpanssarivaunu BMP-1 on peräisin 1960-luvulta ja BMP-2:ta on käytetty sekä kehitetty 1980-luvulta alkaen.

2. rynnäkköjoukkueen johtajaksi esittäytyvä 42-vuotias luutnantti Pavel Tšausov taas valittaa, että moraalista tukea ei annettu.

– Miehet eivät uskalla mennä etulinjaan ilman ilmavoimien ja taisteluajoneuvojen tukea. Miksi lähetettä meidän etulinjaan? Mitä varten? Kuin lihakimpaleet, jauhelihaa! Hävittääksemme meidät?

Videolla viimeisimpänä puhuva korkea-arvoisin upseeri, 1. rynnäkköjoukkuetta johtanut 45-vuotias kapteeni Oleg Makarov kertoo, ettei yksikkö koettuaan hyökkäyksessä tappioita voinut edes hakea kaatuneitaan eikä haavoittuneitaan tykistötulen takia.

– Viimeisimmässä taistelussamme meillä ei ollut enää ammuksia tai mitään millä taistella, meille annettiin hyökkäystä varten vain neljä lipasta, joten päätimme yhteisymmärryksessä antautua vapaaehtoisesti, upseerit ja sotilaat.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS