Työn ja talouden tutkimus Labore ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,4 prosenttia ja ensi vuonna 1,9 prosenttia. Ennusteeseen liittyy kuitenkin epävarmuutta erityisesti kauppasodan vuoksi.
– Ensi vuoden näkymät säilyvät uskottavina, mikäli kotimainen kysyntä vahvistuu loppuvuoden aikana. Ennustearvio perustuu tuoreisiin kansantalouden neljännesvuositietoihin ja on päivitys aiempaan ennusteeseen, Labore kertoo tiedotteessaan.
Tulevan vuoden ennuste on edelleen uskottava, jos kotimainen kysyntä elpyy loppuvuonna. Ennustearvio on jälkitarkastelu Laboren viimeisimpään talousennusteeseen noin kolme kuukautta sen julkaisun jälkeen. Ennustetta verrataan viimeisimpiin kansantalouden neljännesvuositietoihin.
Laboren mukaan kuluvan vuoden kasvunäkymää painavat heikko kotimainen kysyntä ja kansainvälinen epävarmuus.
– Samanaikaisesti rahapolitiikka kevenee ja palkansaajien reaalitulot kehittyvät suotuisasti. Kotimaisen kysynnän elpyminen on siis keskeistä lyhyen aikavälin talouskasvun elpymiselle, sillä ulkomaankauppa on epävarmuuden vallassa.
Kansainvälinen talousympäristö on heikentynyt viimeisen kahden kuukauden aikana, mutta kaikkein vahingollisimmat kauppapoliittiset toimet ovat jääneet vielä toteutumatta.
– Yhdysvaltojen asettama tuontitariffien taso noin 10–20 prosenttiin olisi Suomen ja EU:n kannalta siedettävä, mutta heikentää vientinäkymää kuluvalle ja ensi vuodelle. Etenkin viime aikoina elpynyt suomalaisten teollisuustuotteiden kysyntä kärsii kauppapolitiikan jännitteistä, Labore toteaa.
Inflaatio on kiihtynyt Suomessa alkuvuodesta, mikä heijastelee kulutusveromuutosten vaikutusta. Muutoin inflaatiopaineet ovat Suomessa maltilliset. Euroalueen inflaatio on hidastunut lähelle Euroopan keskuspankin tavoitetta, mikä antaa keskuspankille tilaa reagoida taloutta epävakauttaviin sokkeihin.
Ennustepäällikkö Juho Koistisen mukaan Suomen talous kaipaisi kotimaista talouden kasvusysäystä, jotta kansainvälinen epävarmuus ei mitätöi hitaasti käynnistynyttä suhdannekäännettä.
– Edellytykset tähän on olemassa suotuisan ansiokehityksen ja rahapolitiikan kevenemisen vuoksi. Heikko työmarkkinatilanne jarruttaa toisaalta kotitalouksien kulutusaikeita, hän toteaa.
Kuluvan vuoden kasvunäkymät ovat heikentyneet mutta tuskin pyyhkiytyneet kokonaan.
– Suomen talouskasvu on ollut miinusmerkkistä kaksi edellistä vuotta, mutta kuluvana vuonna pitäisi päästä jo plussalle, elleivät vientimarkkinat tyrehdy kokonaan. Vauhti on toistaiseksi vaatimatonta, mutta suunta lienee oikea, Koistinen sanoo.