Verkkouutiset

Koronarokotteita Terveystalo Kampissa Helsingissä 8. helmikuuta 2022. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Lääkäriyritykset vaativat koronakriisin hoidosta perusteellista selvitystä

Järjestön mukaan toimenpiteiden tarpeellisuutta, vaikuttavuutta ja oikeasuhtaisuutta on arvioitava.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta esitti MTV:n Uutisextrassa riippumattoman ja perusteellisen jälkiselvityksen tekemistä koronakriisin hoidosta. Lääkäripalveluyritykset ry kannattaa tehtyä ehdotusta ja esittää, että selvityksessä arvioidaan myös yksityisen terveydenhuollon rooli kriisin hoidossa.

THL teki noin vuosi sitten selvityksen COVID-19-pandemian hallinta ja johtaminen Suomessa. Siinä väitettiin, että tarkastelun kohteena oli koko suomalainen terveysjärjestelmä kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

− Näin ei kuitenkaan ollut. Yksityinen terveydenhuolto jätettiin selvityksen ulkopuolelle. Yksikään tuohon raporttiin haastatelluista ei edustanut yksityistä sektoria eikä yksityisiä palveluita mainita raportissa lainkaan, LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen sanoo.

− Jälkiselvityksessä on kuvattava tehdyt toimenpiteet ja arvioitava monipuolisesti niiden tarpeellisuutta, vaikuttavuutta ja oikeasuhtaisuutta, esittää Partanen.

LPY:n mielestä uudessa, riippumattomassa selvityksessä täytyy arvioida, millainen kapasiteetti yksityisellä sektorilla olisi ollut auttaa kriisin hoidossa ja kuinka sitä hyödynnettiin. Olisiko hoitoonpääsyä voitu nopeuttaa ja terveyshaittoja pienentää, jos olisi käytetty enemmän yksityisellä sektorilla tarjolla olevia resursseja ja palveluita?

Partanen huomauttaa, että korona ei todennäköisesti jää viimeiseksi pandemiaksi, joka rantautuu Suomeen.

– Siksi olisi tärkeää, että jälkiselvityksessä tehdään esityksiä toimenpiteistä, jotta tuleviin kriiseihin pystytään varautumaan paremmin ja niiden aikana toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä selvitys tukisi ensi vaalikaudella tehtävää valmiuslain uudistamistyötä, hän sanoo.

LPY:n näkemyksen mukaan koronatestaukset, jäljittäminen ja rokotukset olisi voitu toteuttaa tehokkaammin ja nopeammin hyödyntämällä yksityisen terveydenhuollon osaamista ja kapasiteettia.

– Julkisen terveydenhuollon hoitovelan kasvua koronan seurauksena olisi myös voitu hillitä merkittävästi ohjaamalla kiireetöntä hoitoa tarvitsevia potilaita yksityiseltä sektorilta hankittavien palveluiden piiriin.

− Toivottavasti THL:n pääjohtajan esitys toteutuu ja käynnistetään pikaisesti selvitystyö, jossa otetaan tarkastelun kohteeksi koko suomalainen terveysjärjestelmä, myös yksityisen sektorin toiminta, kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla, Partanen esittää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)