Verkkouutiset

Lääkärivaje huolestuttaa tuoreessa kyselyssä. LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

Lääkäriliiton johtaja TE:lle: Tämä selittää päivystysten ruuhkaa

Heikki Pärnänen karsisi lääkäreiden ylimääräisiä tehtäviä.

Lääkärit joutuvat käyttämään runsaasti aikaa ylimääräisiin, varsinaiseen työnkuvaan kuulumattomiin tehtäviin. Näin sanoo Lääkäriliiton politiikka-toimialan johtaja Heikki Pärnänen Talouselämälle. Pärnänen kommentoi liiton tuoretta selvitystä, jonka mukaan terveyskeskusten johtajat eivät usko soteuudistuksen helpottavan lääkärivajeeseen.

Terveyskeskusten lääkäritilanne 2022 -tutkimuksen mukaan Suomessa oli lokakuussa hoitamatta 325 lääkärin tehtävää, joihin oli toistaiseksi tuloksetta haettu tekijää. Tämä vastaa kahdeksaa prosenttia kaikista tehtävistä. Myös tutkimuspäivänä työssä olleiden vakituisten viranhaltijoiden määrä on jatkanut laskuaan.

– Nyt on aikamoinen kriisi, jos hoitoon pääsyä voi joutua odottamaan perustasolla viikkokausia. Samalla tiedämme, että päivystykset ovat ruuhkautuneet osin siksi, että vain yhteispäivystyksen kautta pääsee hoitoon, Pärnänen sanoo TE:lle.

Lääkäriliiton kyselyyn vastanneista terveyskeskusten johtavista lääkäreistä vain 15 prosenttia luotti soteuudistuksen kykyyn turvata ammattitaitoisen työvoiman saanti.

– Tiedon lisääntyessä pessimismi lisääntyi enemmän kuin optimismi. Hyvinvointialueiden täytyy nyt miettiä entistä tarkemmin, miten palvelut järjestetään. Yksi mietittävä asia on lääkäreiden työajan käyttö. Nyt yksi päivä viikossa menee ihan muuhun kuin lääkärin tehtäviin.

– Pahimmillaan se on oman työhuoneen kalustamista, kirjeiden postittamista, odotushuoneen lelujen pesemistä ja sitä, että autetaan potilaita ulkovaatteiden riisumisessa, Pärnänen sanoo.

Hänen mukaansa lääkäriresurssit kasvaisivat 25 prosentilla jos ylimääräisistä tehtävistä luovuttaisiin.

Pärnänen uskoo, että soteuudistus tarjoaa pitkällä aikavälillä mahdollisuudet terveyspalveluiden kehittämiseen. Rahaa tullaan kuitenkin tarvitsemaan.

– Selvityksessä vastaajat arvioivat, että Suomeen tarvitaan 300 vakanssia lisää. Oikeampi määrä olisi 1 000 vakanssia. Se edellyttää lisää rahaa perusterveydenhuoltoon.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS