Verkkouutiset

Admiral Gorshkov -fregatti oli yksi Kuubaan saapuneista Venäjän laivasto-osaston aluksista. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / ADALBERTO ROQUE

Kuubaan saapunut Venäjän laivaston osasto harjoitteli ohjushyökkäystä

Kuuban hallitus on erikseen korostanut, ettei mikään aluksista kanna ydinaseita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläinen laivasto-osasto on saapunut vierailulle Kuubaan.

Laivueen eturintamassa oli 135-metrinen fregatti Admiral Gorshkov, joka on nimetty Neuvostoliiton mahtiaikojen punaisen laivaston päällikön mukaan.

Vierailusta kirjoittaneen The Times -lehden mukaan ei ole tiedossa, onko harmaarunkoinen alus varustettu Venäjän uusimmilla Zircon-hyperääniohjuksilla, jotka kykenevät lentämään lähes yhdeksän kertaa äänen nopeudella, ja niiden maksimietäisyys on 740 kilometriä.

Gorshkovin mukana oli ydinkäyttöinen sukellusvene Kazan, joka pystyy laukaisemaan risteilyohjuksia, sekä tankkausalus ja laivaston hinaaja.

Matkalla Kuubaan laivue suoritti harjoituksia Atlantilla simuloiden ohjusiskua vihollisen aluksia vastaan, kertoo harjoituksesta videon julkaissut Venäjän puolustusministeriö.

Kuuban hallitus on kuvannut laivaston viisipäiväistä vierailua rutiiniksi.

Kuuban puolustusministeriö julkaisi viime viikolla epätavallisen yksityiskohtaisen tiedonannon, jossa korostettiin, että vierailulla oleva Venäjän laivasto ei kanna ydinohjuksia.

– Vierailu on sopusoinnussa Kuuban ja Venäjän välisten historiallisesti ystävällisten suhteiden kanssa ja noudattaa tiukasti kansainvälisiä sääntöjä, joiden sopimusvaltio Kuuba on. Mikään aluksista ei kanna ydinaseita. Heidän pysähdyspaikkansa maassamme ei ole uhka alueelle, tiedonannossa sanottiin.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat arvioineet, että venäläisten sotalaivojen kerääntyminen noin 160 kilometrin päähän Yhdysvaltain rannikosta on ”merkittävää, mutta ei huolestuttavaa”. Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden tiedottaja John Kirby on todennut, että laivasto ei edusta ”välitöntä uhkaa”.

Yhdysvallat on silti käyttänyt tilaisuuden hyväkseen tarkastellakseen lähivesille saapunutta kalustoa. Neljä Yhdysvaltain laivaston alusta varjosti venäläistä sukellusvenettä sen lähestyessä Kuubaa. Yhdysvaltalainen hävittäjä ja rannikkovartioston kutteri seurasivat kolmea muuta venäläistä alusta.

Venäjän laivasto-osaston saapumisen odotetaan olevan esimakua laajemmasta sotaharjoituksesta, jonka se järjestää Karibialla tulevina viikkoina. Spekulaatioiden mukaan laivue saattaa myös tehdä pysähdyksen Venezuelassa, jonka presidentti Nicolas Maduro on toinen Venäjän liittolainen alueella.

– Venäjä tarvitsee hieman vahvistusta globaaliin imagoonsa. Merivoimien harjoitukset Karibialla ovat hyvä tilaisuus esitellä voimia. Venäjä on kamppaillut saavuttaakseen sotilaallista jalansijaa Ukrainassa, poliittinen riskianalyytikko James Bosworth kirjoitti World Politics Review -lehdessä.

Laivasto-osaston lähettäminen on herättänyt erityistä huomiota presidentti Vladimir Putinin viime viikolla esittämien kommenttien jälkeen. Putin on todennut, että mikäli Yhdysvallat ja muut maat jatkavat varusteiden toimittamista Ukrainaan, joilla se voi jatkaa Venäjälle tekemiään hyökkäyksiä, Putin varaa oikeuden toimittaa aseita Venäjän liittolaisille, jotka voisivat iskeä länsimaisia ​​kohteita vastaan.

Kuuban kommunistihallitus ilmoitti aluksi ottavansa neutraalin kannan Venäjän ja Ukrainan väliseen konfliktiin mutta on viime kuukausina tukenut selvemmin Venäjää.

Venäjä ja Kuuba ovat perinteisesti olleet läheisiä liittolaisia. Maailmanhistoriasta muistetaan Kuuban vuoden 1962 ohjuskriisi, jolloin Kuubaan sijoitetut Neuvostoliiton ydinaseet veivät maailman lähelle ydinsotaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)