Verkkouutiset

Tulevia varusmiehiä jonottomassa lääkärintarkastukseen Puolustusvoimien kutsuntatilaisuudessa lokakuussa 2019. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Kutsunnat alkavat tänään noin 37000 asevelvollisella

Kutsuntavuorossa ovat vuonna 2004 syntyneet miehet.

Puolustusvoimien aluetoimistot järjestävät asevelvollisuuslain mukaiset kutsunnat 15.8.-15.12.2022. Aluetoimistot järjestävät syksyn aikana 540 kutsuntatilaisuutta 244 paikkakunnalla.

Kutsuntoihin osallistuu tänä vuonna noin 36 900 henkilöä. Lisäksi kutsuntoihin osallistuvat aiemmilta vuosilta uudelleen tarkastettavaksi määrätyt sekä ilman laillista estettä kutsunnoista poisjääneet henkilöt.

Jokaisen asevelvollisen on osallistuttava kutsuntoihin, ellei aluetoimisto ole erikseen vapauttanut häntä läsnäolovelvollisuudesta.

Lakisääteisissä kutsunnoissa määritetään asevelvollisen palveluskelpoisuus ja päätetään sen perusteella palveluksesta. Kutsuntatilaisuudessa asevelvolliselle selviää, missä ja milloin hän tulee palveluksensa suorittamaan. Palvelukseen liittyvät toiveet voi esittää tilaisuudessa kutsuntalautakunnalle.

Varusmiespalveluksen pituus ei selviä vielä kutsunnoissa, vaan palvelusaika ja -tehtävä määrätään koulutushaarajakson lopulla. Siviilipalveluksen kesto on 347 vuorokautta.

Näin valmistaudut kutsuntapäivään

Ennen kutsuntoja kannattaa pohtia omia toiveitaan palveluksen suhteen. Puolustusvoimissa on tarjolla yli 600 monipuolista palvelustehtävää.

Siviilissä hankittua koulutusta, osaamista sekä omia mielenkiinnon kohteita kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää palveluksessa. Mieti siis jo etukäteen, millaiset tehtävät sinua kiinnostavat ja valmistaudu kertomaan niistä kutsuntalautakunnalle.

Kutsuntatilaisuuden paikka ja ajankohta selviävät intti.fi-sivustolta löytyvästä kutsuntakuulutuksesta. Mikäli tiedät jo etukäteen, että sinulla on este omalle kutsuntapäivällesi tai sairastut ennen kutsuntoja, ota yhteyttä omaan aluetoimistoosi ja sovi kutsuntavelvollisuuden hoitamisesta.

Kutsuntatilaisuuteen kannattaa saapua hyvissä ajoin ja varautua siihen, että tilaisuus voi kestää koko päivän. Mukaan tarvitset henkilöllisyystodistuksen sekä tarvittavat lääkärin- ja opiskelutodistukset.

Naiset hakevat vapaaehtoiseen asepalvelukseen erillisellä haulla. Kesäkuussa voimaantulleen uuden lain myötä haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen aikaistuu noin kuudella viikolla.

Hakemukset täytyy jatkossa jättää 15. tammikuuta mennessä. Seuraava haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy siis 15.1.2023.

Uusimmat

Kesko ostaa kauppakeskuksen

Tavoitteena on jatkaa Espoon keskuksessa käynnistettyä kaupallisten palveluiden kehitystyötä.

› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)