Osa Jussi-Pekka Lämsän kirjan Passipoliisina Tehtaankadulla kannesta. (Docendo).
Osa Jussi-Pekka Lämsän kirjan Passipoliisina Tehtaankadulla kannesta.

Kun ylikomisario yllättyi: Lampaiden päitä ja lehmien pääkalloja keppien nokassa

Trilogiansa viimeisessä osassa ylikomisario Jussi-Pekka Lämsä kuvaa virkauransa kahta viimeistä vuosikymmentä eli vuosia 1997–2018.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Joulukuussa 1997 Jussi-Pekka Lämsä oli nimitetty Helsingin kihlakunnan poliisilaitoksen keskustan poliisipiirin kenttäyksikön johtajan tehtävään. Ylennyksestä ja palkkaluokan korotuksesta huolimatta Lämsän kokonaisansiot pienenivät, sillä ylitöitä tai juhlapyhäkorvauksia ei enää tullut. Lohdutuksena todettiin, että kohentunut yhteiskunnallinen asema korvasi rahan.

Keskustan piiri oli todella vilkas ja ylikomisarion mieleen jäi erityisesti joulukuussa 1999 Helsingissä pidetty Eurooppa-neuvoston kokous, jossa käsiteltiin unionin laajentumista sekä turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kehittämistä. Varsinainen kokous pidettiin Messukeskuksessa ja poliisitoiminnan suunnittelu oli käynnistetty jo vuotta aikaisemmin.

Mielenosoituksia oli etukäteen ilmoitettu useita ja etukäteen suurimmaksi, mutta toisaalta rauhallisimmaksi oli arvioitu MTK:n mielenilmaus, johon arvioitiin tulevan noin 6 000 osallistujaa. Lämsä katsoi käytössään olleen riittävästi joukkojenhallintapoliiseja. Kun kyseessä olivat suomalaiset maanviljelijät, poliisien kilvet ja kypärät jätettiin autoihin.

Lämsä oli uransa aikana kokenut kaikenlaista, mutta eduskuntatalon edessä uutta oli nähdä lampaiden päitä ja lehmien pääkalloja keppien nokassa. Maatalousministeri Kalevi Hemilää esittävä nukke vedettiin hirressä lipputankoon EU-lipun tilalle. Huudot yltyivät asiattomiksi ja etukäteen ehdottomasti kielletyt traktorit ilmestyivät Mannerheimintielle. Viisi traktoria pyöri eduskuntatalon kohdalla täyttäen kadun koko leveydeltään.

Viimein mielenosoittajat lähtivät kulkemaan Messukeskusta kohden. Hotelli Hesperian kohdalla marssijat repivät alas 38 EU-lippua, menoa siivittivät mukana tuotujen kuivien heinien sytyttäminen tuleen. Lisäksi marssirivistöön liittyi perävaunullinen traktori lava täynnä kuivia oksia. Todennäköisesti ne aiottiin polttaa Messukeskuksella, mutta traktorin kulku estettiin.

Perillä MTK:n jäsenet ohjattiin mellakka-aidoin rajattuun isoon karsinaan ja joukkojenhallintapoliisit olivat edelleen ilman kypäriä ja kilpiä, jottei väki provosoituisi enempää. Näky oli suomalaisittain epätodellinen, vihaisia puheita pidettiin ja nuotiot paloivat. Muutamat yrittivät kaataa mellakka-aidan, mutta vähitellen tilanne rauhoittui ja väki alkoi poistua paikalta.

Jälkipuinnissa Lämsä oli tyytyväinen, tavoite oli täytetty eli kokouspaikka säilyi koskemattomana. Lehmän hermot olivat joukkojenhallintapoliisin parhaat avut.

Malmin poliisipiirin päälliköksi

Vuonna 2002 Lämsä sai nimityksen Malmin poliisipiirin päälliköksi. Siellä komisarioita oli neljä, ylikonstaapeleita 34, konstaapeleita noin 140 ja muuta henkilöstöä 20. Piiri oli todella vilkas, esimerkiksi rikosilmoituksia kirjattiin vuodessa noin 12 000 kappaletta.

Malmin piirissä Lämsä koki siihenastisen poliisiuransa varauksellisimman vastaanoton henkilökunnan puolelta. Vähitellen jää alkoi murtua, koska hän toteutti henkilöstöhallinnosta saamiaan kokemuksia, joiden mukaan esimiehen piti keskustella, kuunnella, kiinnostua ja ymmärtää, vaikkei aina hyväksyisi.

Keskustelujen näkyvin saavutus oli, että lyhyet, omalla ilmoituksella otetut sairauslomat vähenivät puoleen. Poliisilaitoksella alkoi kiertää huhu, jonka mukaan ylikomisario oli kieltänyt sairastelun.

Lämsän mukaan Malmin poliisitalon ilmanvaihtojärjestelmä ei oikein toiminut. Heinäkuun helteillä ylikomisarion työhuoneen lämpömittari näytti lukemaa +28 ja talvella pahimmillaan +15. Ylikomisarion mainittua asiasta, häntä pyydettiin laskemaan lämpötilojen keskiarvo ja näin ollen tilat olivat täysin kunnossa.

Vuonna 2012 Lämsä nimitettiin operaatiopäälliköksi. Työolosuhteet ainakin paranivat, sillä hän sai Pasilan poliisitalon kuudennesta kerroksesta tilavan kulmahuoneen. Samoin palkka oli noussut tiheiden organisaatiouudistusten ja tehtäväjärjestelyjen myötä.

Eläkemietteitä

Toimittuaan poliisina eri tehtävissä yhtäjaksoisesti tasan 42 vuotta ylikomisario Lämsä jäi eläkkeelle vuonna 2018.

Yli 40 vuoden aikana poliisilaitos oli muuttunut rajusti. Lämsän aloittaessa työssään vuonna 1976 poliiseja oli Suomessa yli 10 000 ja poliisipiirejä sekä niiden päälliköitä yli 250. Ylikomisarion eläköitymisen aikoihin poliisien määräksi laskettiin runsaat 7 200 ja poliisilaitoksia löytyi enää 12.

Lämsä arvioi, että poliisien työt olivat joka saralla lisääntyneet suunnattomasti ja yksinkertaisesta maailmasta oli muodostunut monimutkainen varsinaisten tekijöiden samalla vähentyessä. Lisäksi etenkin kenttätehtävät olivat muuttuneet koko ajan vaarallisemmiksi. Kantelut ja valitukset poliisien työstä lisääntyivät kaiken aikaa.

Toisaalta myös poliisien koulutus oli muuttunut merkittävästi. Lämsä itse oli käynyt kolmen ja puolen kuukauden poliisikokelaskurssin. Nykyisin poliisiksi valmistutaan Poliisiammattikorkeakoulusta noin kolmessa vuodessa ja myös jatko-opinnot ovat jalostuneet.

Jussi-Pekka Lämsä: Piirin pomona Pikkuroballa 1997–2018. 351 sivua. Docendo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)