Verkkouutiset

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetin kuvitusta.

”Kun saitte maan vastuullenne, talous oli lähes tasapainossa”

Hallituksen sitoutuminen omiin säästötavoitteisiinsa oli esillä kyselytunnilla.

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolueen vaihtoehtobudjettiryhmää vetänyt Timo Heinonen kysyi eduskunnan kyselytunnilla säästämisestä. Hänen mukaansa puolueen Kestävän tulevaisuuden valintoja ‑vaihtoehtobudjetti toisi työtä 100 000 työttömälle, jotka nousisivat ”sieltä pahimmasta köyhyydestä pois”.

– Hyvä hallitus, kun te saitte tämän maan vastuullenne, valtiontalous oli lähes tasapainossa, mutta te valitsitte 2019 velkavetoisuuden, jo ennen koronaa, ennen Ukrainan sotaa, Timo Heinonen sanoi.

– Nyt te olette ottaneet velkaa noin 40 miljardia, lopputulos tulee olemaan ehkä jopa noin 50 miljardia. Tärkeitä menoja on ollut paljon, mutta te ette ole pystyneet löytämään mitään vähän vähemmän tärkeätä, mistä olisi voinut säästää.

Heinonen huomautti, että hallituksen itse asettamanne talouden arviointineuvosto esitti noin miljardin vuodessa säästöä kahden vaalikauden ajan, jotta valtiontalous ja velkaantuminen saataisiin taittumaan.

– Eilen te, valtiovarainministeri (Annika) Saarikko, vähän naureskelitte, kun kokoomus esitti näitä miljardin säästöjä. Nyt kysyn: oletteko te itse sitoutuneet tähän teidän asettamaanne arviointineuvoston tavoitteeseen, että miljardi vuodessa tulevina vuosina säästettäisiin?

Valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko vastasi.

– Ensinnäkin tartun edustaja Heinosen huomioon siitä, että kokoomuksen vaihtoehtobudjetti työllistää suomalaisia. Ehei, ne ovat suomalaiset yritykset, jotka työllistävät, Annika Saarikko sanoi.

Kokoomuksen kansanedustajat nauroivat ja nyökyttelivät päätään hyväksyen, sillä moni heistä on usein sanonut vastaavalla tavalla.

– Se ei ollut, edustaja Heinonen, mikään tahallinen heitto suuntaanne, vaan tärkeä muistutus siitä, ettei kannata työllisyysmenestystä kenenkään meistä omia pelkästään politiikan ansioksi, Saarikko jatkoi.

– Niinkö tein?, Timo Heinonen kysyi väliin.

– Se on suomalaisten yritysten ansiota ja myös meidän järjestelmän ansiota, joka luovi tämän maan koronan läpi.

Saarikon mukaan ”mitä tulee velkaan, kyllä, itse asiassa valtiovarainministeriö on tehnyt sekä julkiset esitykset kehysten, tulevienkin hallitusten menoraamien, toimivuudesta, ja pidän niitä esityksiä hyvänä”.

– Niin ikään pyynnöstäni virkakunta valmistelee menokartoitusta, käy läpi budjetin ja tekee sieltä esityksiä ennen kaikkea niistä menoista, joissa näyttää olevan merkittävää kasvua viime vuosina, onko se perusteltua se kasvu. Toinen erityinen toiveeni on, että virkakunta käy läpi ne asiat, joihin viime vuosina eri hallitukset ovat päättäneet lisätä rahaa, toivoneet niille vaikuttavuutta, onko näin tapahtunut, Annika Saarikko totesi.

– Tuohon työhön on tärkeää meidän kaikkien sitoutua, kun VM (valtiovarainministeriö) sen julkaisee.

– Seuraavan hallituksen pitää tehdä, ei teidän, Ben Zyskowicz sanoi.

Uusimmat
MAINOS