Verkkouutiset

Lennokki kuvasi Venäjän MT-LB-miehistönkuljetusvaunun tuhoutumisen Ukrainan itäosissa. / mil.gov.ua

Kremlin väitetään tuhonneen tahallaan oman prikaatinsa

Pahamaineinen yksikkö siirrettiin Kiovan läheltä suoraan Itä-Ukrainaan ilman uusia täydennysjoukkoja.

Venäjän 35. armeijaan kuuluvan kaartin 64. motorisoidun prikaatin on arvioitu tuhoutuneen lähes kokonaan viime kuukausien taisteluissa Ukrainassa.

Radio Free Europen tekemän selvityksen mukaan taustalla olisi Kremlin pyrkimys piilottaa yksikön tekemiä sotarikoksia Kiovan alueella. Prikaati eteni sodan alkuvaiheessa kohti Kiovaa, kunnes sen eteneminen pysäytettiin pääkaupungin luoteispuolella sijaitsevassa Butšassa.

Paikkakunnalta on löydetty 458 henkilön ruumiit, joista ainakin 419 oli vammojen perusteella teloitettu tai joutunut kidutuksen ja muun väkivallan kohteeksi.

Kaukoidän sotilaspiiriin kuuluvan yksikön sotaa edeltävä vahvuus oli noin 1 500 sotilasta. Heistä 200–300 sotilaan arvioidaan kaatuneen ja 700–1 000 haavoittuneen taisteluissa.

Venäjän asevoimien käytäntönä on ollut hajottaa kovia tappioita kärsineet yksiköt ja siirtää hengissä pysyneet muihin joukko-osastoihin. Menetelmää ei voi soveltaa 64. prikaatin yhteydessä, sillä presidentti Vladimir Putin korotti joukko-osaston kaartin yksiköksi huhtikuun 18. päivänä eli sotarikosten paljastumisen jälkeen.

Putin kehui yksikköä ”sankaruudesta, kunniasta, sitkeydestä ja urheudesta” ja ”valtion etujen puolustamisesta”.

Venäjä veti joukkonsa pois Kiovan rintamalta alkukevään jälkeen ja keskitti ne uudelleen Itä-Ukrainassa tehtävää hyökkäystä varten. Myös 64. motorisoitu prikaati siirrettiin nopeasti itään ilman mahdollisuutta levätä, saada uutta kalustoa tai täydennysjoukkoja.

ISW-ajatuspajan mukaan monet asiantuntijat arvelivat jo tuolloin Venäjän johdon siirtäneen yksikön suoraan eturintamaan tuhottavaksi, jotta sotarikoksista ei paljastuisi uusia tietoja.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS