Verkkouutiset

Kremlin Spasskaja-torni Moskovassa. / LEHTIKUVA / AFP Kirill Kudryavtsev

Kremlin väitetään hakevan neuvoja shamanismista

Ukrainan presidentin neuvonantaja sanoo ahdistuksen lisääntyneen Venäjän johdossa.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Oleksi Arestovitsh kiistää venäläisten sotakirjeenvaihtajien väitteet, joiden mukaan Ukrainan asevoimat olisi aloittanut merkittävän vastahyökkäyksen Zaporizzjan alueella.

Venäläismediassa Melitopoliin kohdistuvan hyökkäyksen mahdollisuutta jo pohdittu jo syyskuun lopulta lähtien. Mahdollinen läpimurto voisi asettaa venäläisjoukot tukalaan asemaan pilkkomalla rintaman kahteen osaan.

Oleksi Arestovitsh sanoo venäläisen oppositiotoimija Mark Feyginin verkkolähetyksessä, että viimeaikaiset toimet ovat vain ”taktisia manöövereitä”, joilla vastataan Venäjän hyökkäyksiin Huljaipolen kaupungin lähellä.

Taisteluiden kerrotaan jatkuneen kiivaina myös Bahmutin, Marinkan ja Vuhledarin seudulla Donetskissa. Ukrainan kerrotaan saavuttaneen menestystä pohjoisempana Luhanskin alueella, vaikka tietoja ei ole vielä vahvistettu virallisesti. Venäläislähteiden mukaan useita asutuskeskuksia olisi siirtynyt Ukrainan joukkojen hallintaan.

Ukraina arvioi Venäjän saaneen liikekannallepanossa kasaan alle tavoitteensa eli vain 243 000 miestä. Edes heille ei ole ollut tarpeeksi varusteita, aseita ja tai ruokatarvikkeita. Haasteena on lisäksi pätevien upseerien puute. Oleksi Arestovitsh viittasi havaintoihin, joiden mukaan osalla mobilisoiduista sotilaista olisi ollut päällään Iranin toimittamia luotiliivejä ja kypäriä.

Presidentin neuvonantaja väitti Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja muiden johtohahmojen turvautuneen viime aikoina astrologiaan ja jopa shamanismiin päätöksenteonsa tukena. Arestovitsh ei kertonut, mihin tiedot pohjautuvat.

Hänen mukaansa kiinnostus mystiikkaan heijastelee Ukrainan sotatappioiden aiheuttamaa ahdistusta ja suoranaista epätoivoa Kremlissä.

Oleksi Arestovitsh pohti tilanteen tuovan mieleen diktaattori Adolf Hitlerin viimeiset kuukaudet bunkkerissaan. Hän kertoi olevansa tyytyväinen ”Kremlin astrologien lähes sabotaasin kaltaiseen epäpätevyyteen”.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS