Verkkouutiset

Ukrainan meridrooni lähestyi Venäjän maihinnousualusta Novorossijskin satamassa elokuussa 2023. / mil.gov.ua

Kremlin tärkeitä merikohteita uhattiin iskuilla – näin Ukrainan riskipeli onnistui

Mustanmeren vientiväylä saatiin auki moukaroimalla Venäjän satamia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan ehkä merkittävin strateginen onnistuminen vuonna 2023 oli Mustanmeren vientiväylän avaaminen. Venäjän laivaston saarto murrettiin muun muassa meridrooni-, ohjus- ja lennokki-iskuilla.

Turvallisuusasiantuntija Dmitri Alperovitch nostaa viestipalvelu X:ssä esiin tilaston, jonka mukaan viljan merikuljetukset ovat nousseet viime kuukausien aikana lähes sotaa edeltävälle tasolle.

Väylän avautumisesta kertoo se, että tällä hetkellä neljä yhtiötä myöntää vakuutuksia alueelle kulkeville aluksille. Vakuutuksen hinta on laskenut seitsemästä prosentista vain 1,25 prosenttiin rahdin kokonaisarvosta.

Muutoksen taustalla oli Ukrainan iskukyvyn kohentuminen. Maan turvallisuuspalvelu SBU kehitti yhteistyössä laivaston kanssa yhä tehokkaampia meridrooneja eli kauko-ohjattavia ja räjähteillä lastattuja aluksia. Ne vaurioittivat ja tuhosivat venäläislaivoja ja satamalaitoksia.

Strategia otettiin käyttöön Venäjän vetäydyttyä viljakuljetuksia koskeneesta YK:n sopimuksesta. Tavoitteena oli osoittaa, ettei Venäjän laivasto olisi turvassa missään päin Mustaamerta. Viime vuoden elokuussa uusi meridrooni vaurioitti maihinnousualusta ja öljytankkeria Venäjän merikaupan keskuksessa eli Novorossijskin satamassa.

Dmitri Alperovitchin mukaan operaation keskeinen opetus oli se, että tehokkain toimi on uhata samantasoisilla vastaiskuilla Kremlin omaa kriittistä infrastruktuuria.

– Ukraina iski Venäjää vastaan sen herkimmässä kipupisteessä. Venäjä sai näin suoran viestin siitä, että satamia koskeva sota voi olla molemminpuolista, SBU:n johtaja Vasil Malyuk sanoi Ukrayinska Pravda -lehdelle.

Maailmanlaajuisesti toimivat vakuutusyhtiöt käsittelevät Mustaamerta yhtenä alueena. Näin ollen Ukrainan Odessassa tehty isku voi nostaa myös venäläisalusten vakuutushintoja. Novorossijskin satama on lisäksi Kremlille elintärkeä öljynviennin kannalta.

– Ukrainan peliä pelattiin hyvin korkeilla panoksilla, ja maan johto sai ”varoituksia” eri kumppanimailta. Mutta se toimi. Venäjä vähensi painetta, minkä jälkeen Ukraina pystyi ilmoittamaan omasta tilapäisestä meriväylästään 10. elokuuta, Malyuk totesi.

Professori Sergei Radtshenko arvioi pelotteen toimivan Venäjää vastaan silloin, jos toisella osapuolella on vastaavia sotilaallisia kyvykkyyksiä. Sama pätee myös iskuissa energialaitoksia vastaan.

– Esimerkiksi kyky iskeä Venäjän energiainfrastruktuuria vastaan antaa Ukrainalle tärkeän pelimerkin, jolla voidaan ehkäistä Venäjän hyökkäyksiä Ukrainan kohteita vastaan, Radtshenko toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)