Venäjän ulkoministeriön rakennus Moskovassa. / AFP / LEHTIKUVA / ALEXANDER NEMENOV

Kreml syöttää kulisseissa suunnitelmaa, jossa Ukrainasta tulisi ”jättikokoinen Itävalta”

Venäjän johto haluaa tuoda maan vaikutuspiiriinsä Valko-Venäjän lailla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan arvioidaan kääntäneen diplomaattisen tilanteen edukseen hyväksymällä Yhdysvaltain ehdotuksen 30 vuorokauden tulitauosta. Jos Kreml jatkaa hyökkäyksiään rintamalla, voi se joutua presidentti Donald Trumpin voimakkaiden vastatoimien kohteeksi.

Presidentti Vladimir Putin ei ole osoittanut mitään merkkejä siitä, että hän aikoisi tinkiä laajoista sotatavoitteistaan. Putin vakuutti viime viikolla tavoittelevansa ”voittoa”.

Tutkija Janis Kluge varoittaa Financial Timesille Moskovan yrittävän hämätä Trumpin hallintoa hyväksymään sopimus, joka todellisuudessa täyttää Kremlin tavoitteet eli tuo Ukrainan Venäjän vallan alle.

Yhdysvaltain ulkoministeri Marco Rubio sanoi tiistaina, että tavoitteena on lopettaa sota tavalla, jonka molemmat osapuolet voivat hyväksyä, ja joka takaa Ukrainan vakauden ja turvallisuuden pitkällä tähtäimellä. Jos Kreml hyväksyy tulitauon, alkavat vaikeat neuvottelut rauhansopimuksen yksityiskohdista.

Rubion mukaan olisi hyvin vaikeaa pakottaa Venäjä takaisin vuoden 2014 rajoille. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi voi suostua vallitsevan tilan hyväksymiseen, mutta Kiova ei tule koskaan virallisesti tunnustamaan Venäjän suvereniteettia miehitetyille alueille.

– Emme tule unohtamaan tätä asiaa, Zelenskyi sanoi keskiviikkona.

Venäläisten asiantuntijoiden kerrotaan ajaneen länsimaiden kanssa käydyissä taustakeskusteluissa mallia, jossa Ukrainasta tehtäisiin kuin ”suuri Itävalta”, jossa puolueettomuus kirjattaisiin perustuslakiin. Korkea-arvoinen eurooppalainen diplomaatti vahvistaa tiedon FT:lle.

Tällainen malli antaisi Kremlille mahdollisuuden ohjailla Ukrainan poliittista tilannetta ja lisätä vaikutusvaltaansa. Diplomaatin mukaan venäläisten tavoite on korvata Volodymyr Zelenskyi ja asettaa tilalle oma nukkehallintonsa.

Kreml pyrkii tuomaan Ukrainan omalle vaikutuspiirilleen Valko-Venäjän lailla. Valtaosa ukrainalaisista sen sijaan haluaa lisätä länsi-integraatiota esimerkiksi EU-jäsenyyden kautta.

Nämä kaksi näkemystä Ukrainan tulevaisuudesta ovat perustavanlaatuisesti ristiriidassa keskenään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)