Venäjän Kazanissa pidetystä BRICS+ -kokouksesta tuli Venäjän johtajan Vladimir Putinin PR-menestys, joka osoitti venäläisille hänen osallisuutensa maailmanlaajuisiin keskusteluihin, mutta samalla kokous vahvisti Venäjän jäämisen marginaaliin maailman taloudellisessa integraatiossa.
Venäjän RT-kanavalle kaksi viikkoa ennen kokousta antamassaan haastattelussa Venäjän talousministeri Anton Siluanov sanoi yhden kokouksen päätehtävistä olevan lännestä riippumattoman talousjärjestelmän luominen, jota valmisteltiin vuosi.
Kuitenkin itse kokouksessa aihe otettiin vain huomioon ja sen avainelementtiä, hajautettua maksujärjestelmää, ei edes mainittu loppuasiakirjassa. Lopuksi Putin joutui jopa kieltämään, että mitään erillistä, SWIFTiä korvaavaa järjestelmää oltaisiin oltu luomassa. Ei ihme, että Siluanov poisti kokouksen jälkeen kaikki aihetta koskevat julkaisunsa yhteisöpalvelu X:stä.
Kremlin hamuama järjestelmä olisi tarkoittanut varantovaluuttojen ja niihin liittyvien tilien hylkäämistä, joka olisi antanut Venäjälle mahdollisuuden kiertää lännen pakotteet ulkomaankaupassaan. Todellisuudessa digitaalisiin valuuttoihin perustuvien selvitysjärjestelmien kehitys kulkee aivan eri rataa ja ilman Venäjän osallistumista. Niissä ei hylätä varantovaluuttoja, jotka ovat korkean maksuvalmiuden selvitysjärjestelmän perustana.
Kaksi edistyksellisintä keskuspankkien digitaalisiin valuuttoihin liittyvää hanketta ovat dollarin ympärille kiedottu länsimaiden Agorá ja juaniin perustuva aasialainen mBridge. Vaikka ne ovat teknisesti jo hyvin valmiita, niiden oikeudellisten puitteiden kehitys ja niistä sopiminen ovat yhä vuosien päässä.
Tätä taustaa vasten Kremlin radikaalilla projektilla ei ainoastaan ollut mitään mahdollisuuksia onnistua, mutta sen lisäksi se näyttäytyi yrityksenä luoda BRICS+ -brändin alle rinnakkaistodellisuuden, jossa organisaatio toimisi dollarin hegemonian haastavana valtioliittona. Riippumattomuuden lisääminen dollarista on kehittymässä BRICS+ -maiden talouksissa, mutta hyvin hitaasti, ja se tapahtuu luonnollisista syistä, ei halusta katkaista välejä lännen kanssa.
Kaikista liittouman maista ainoastaan Venäjä ja Iran ovat avoimesti lännen vastaisia, ja vain ne ovat kiinnostuneita luomaan autonomisen talousinfrastruktuurin. Samasta syystä kumpaakaan maata ei ole kutsuttu osallistumaan mBridgeen, jota niiden poliittinen liittolainen Kiina tukee.