Verkkouutiset

Magneettikuva aivoista.

Koronavirus aiheuttaa muutoksia aivoissa

Mikroverisuonten verenkierto oli magneettikuvien perusteella vähentynyt.

Tuoreen tutkimuksen mukaan koronavirusinfektio voi aiheuttaa magneettikuvauksessa näkyviä muutoksia aivoissa.

Time-lehden mukaan Radiological Society of North America -konferenssissa esitelty tutkimus pohjautui 46 henkilön aivojen kuvantamiseen. Heidän oli vahvistettu sairastuneen koronaan viimeisten kuuden kuukauden aikana.

Tuloksia verrattiin 30 terveen henkilön verrokkiryhmään. Tutkijat havaitsivat, että suurimmalla osalla koronasta toipuneista löytyi muutoksia pienissä verisuonissa, jotka sijaitsevat aivojen otsalohkossa ja aivorungossa. Ne liittyvät kielelliseen ilmaisun ja liikkeiden kaltaisiin kognitiivisiin toimintoihin.

Mikroverisuonten verenkierto oli vähäisempää verrokkiryhmään verrattuna.

Professori Bharat Biswalin mukaan jatkotutkimuksilla pyritään selvittämään muutosten mahdollisia vaikutuksia henkilöiden kognitiivisiin toimintoihin. Osalla koehenkilöistä oli vakavalle koronalle altistavia perussairauksia, kuten korkea verenpaine.

Biswal havaitsi tutkimusryhmänsä kanssa jo aiemmin, että sairaalahoitoon joutuneiden koronapotilaiden hippokampuksesta ja limbisestä järjestelmästä oli löydettävissä muutoksia. Alueet vaikuttavat tunteiden säätelyyn ja muistiin.

Havaintojen uskotaan auttavan koronaviruksen aiheuttamien pitkäaikaisoireiden ymmärtämisessä nykyistä paremmin. Professori kehottaa tekemään aiheesta lisätutkimuksia ja kertoo olevansa huolissaan siitä, kuinka uudet koronainfektiot voivat vaikuttaa aivoihin ja muihin elimiin.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS