Verkkouutiset

Koronarokotteita. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Koronarokotteiden hävikki pian viisi miljoonaa annosta – Husin Lasse Lehtonen moittii THL:n suositusta

Diagnostiikkajohtajan mukaan koronarokotteissa pitäisi noudattaa samaa linjaa kuin influenssarokotteen kanssa.
Picture of Matti Lepistö
Matti Lepistö
Verkkouutisten toimittaja
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvostelee THL:n linjausta koronarokotteen tehosteannoksista. Tällä hetkellä sitä suositellaan vain 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille. Muille tehosteannosta ei anneta.

Lehtosen mielestä tehosterokotteen pitäisi Suomessakin olla saatavilla kaikille viisi vuotta täyttäneille Euroopan läkevirasto EMA:n hyväksymän indikaation mukaisesti.

– Kansallisessa rokotusohjelmassa kannattaisi seurata ECDC:n suosittelemaa linjaa. Yhdysvalloissa CDC:n suositus tehosterokotuksista on vielä laajempi – siellä tehosterokotusta suositellaan kaikille viisi vuotta täyttäneille, Lasse Lehtonen sanoo Verkkouutisille.

ECDC:n rokotussivuilla tällaista suoraa mainintaa yli 5-vuotiaiden rokottamisesta ei ole. Rokotteen suosittelemisesta ”sitä tarvitseville” yli 5-vuotiaille puhutaan Euroopan lääkevirasto EMA:n myyntilupasuosituksissa.

ECDC:n rokotussuositusten kohdalla kerrotaan, että koronarokotuksissa tulisi tulevina kuukausina keskittyä yli 60-vuotiaiden ja muiden riskiryhmien suojaamiseen iästä riippumatta. Viranomaisen mukaan myös terveydenhoidon henkilöstön suojaamista tulisi harkita. Näin useimmissa maissa menetellään.

ECDC huomauttaa lähes kaikkien EU-maiden antaneen suosituksensa koronarokotuksista. Maakohtaisten ikärajojen ja suositusten sanotaan vaihtelevan 50-65 vuoden välillä, seuraten vuotuisia influenssarokotussuosituksia.

Miljoonia rokotteita vanhenee

Samaan aikaan kun THL panttaa koronarokotuksia, lähes kaksi miljoonaa koronarokoteannosta on Uutissuomalaisen mukaan menossa Suomessa vanhaksi tammikuun lopussa. Koronarokotteiden hävikki on kasvamassa jo viiteen miljoonaan annokseen, kun aiemmin hävitetyt rokotteet lasketaan mukaan.

Suuren hävikin yhtenä syynä on Lehtosen mukaan se, että Suomi on mukana EU:n yhteisessä koronarokotehankinnassa, mutta THL ei hänen mukaansa siitä huolimatta noudata EU:n yleistä koronarokotuspolitiikkaa.

– Euroopan tartuntatautivirastolla ja Euroopan lääkevirastolla on rokotuksista omat suositukset, jotka perustuvat niiden arvioihin rokotusten vaikuttavuudesta, tehosta ja turvallisuudesta. Näyttää nyt vähän siltä, että Suomessa THL tekee eri arvioita kuin toimivaltaiset eurooppalaiset viranomaiset, Lehtonen toteaa.

Hänen mielestään Suomen linja johtaa siihen, että kuranttia tavaraa päätyy ongelmajätelaitokselle.

Lehtosen mukaan koronarokotteiden osalta pitäisi noudattaa samaa suositusta kuin influenssarokotteen kanssa. Jälkimmäisen voi tahtoessaan hakea esimerkiksi yksityisestä työterveyshuollosta.

– En näe kauheasti eroa koronarokotuksen ja influenssarokotuksen välillä. Jos ihmiset haluavat suojan hakea, niin miksi sitä ei voisi heille antaa, hän toteaa.

Edit 9.1.2024 klo 18.15 Juttua täsmennetty ja korjattu: Jutun alkuperäisestä versiosta sai erheellisesti käsityksen, että ECDC suosittelisi tehosterokotuksia kaikille yli 5-vuotiaille taustasta ja rokotushistoriasta riippumatta. Juttuun on myös lisätty selvitys ECDC:n suosituksista ja EMA:n linjauksesta tehosterokotteesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)