Korkeasaaren eläintarhan Amazonia-talossa on syntynyt kaksi keisaritamariinin poikasta, eläintarha tiedottaa. Apinaperheeseen kuuluu nyt vanhempien lisäksi viime syksynä syntynyt naaraspoikanen ja kolme viikkoa vanhat kaksoset.
Keisaritamariinien perhekunnassa poikasten hoito jakautuu selvästi. Emo imettää kaksosia useita kertoja päivässä, mutta päävastuu kantamisesta on isällä. Poikaset viettävät suurimman osan ajastaan isänsä selässä ja takertuvat tämän turkkiin myös hereillä ollessaan.
Korkeasaaren mukaan poikasten syntymää osattiin odottaa, sillä emon vatsa oli pyöristynyt huhtikuun puolivälissä. Ennen synnytystä emo hakeutui piiloon omiin oloihinsa. Poikaset syntyivät varhain aamulla uroksen pitäessä vahtia.
Kolmiviikkoiset poikaset ovat jo alkaneet harjoitella lajille tyypillistä käyttäytymistä. Ne ovat olleet säännöllisesti emonsa imetettävinä ja käyneet jo muutamia kertoja myös isosiskonsa selässä.
– Kolmiviikkoisina poikaset osaavat jo näyttää kieltä. Isosisko näyttää kieltä ihan kaikelle, mikä kovasti huvittaa meitä hoitajia. Aikuiset keisaritamariinit näyttävät kieltä ja pörhistävät turkkiaan uhkaillessaan, mutta poikaset vasta harjoittelevat vanhempien esimerkin mukaan, kertoo eläintenhoitaja Olivia Tammiluoma tiedotteessa.
Emon maito on yhä poikasten pääravintoa, mutta muu ruoka alkaa vähitellen kiinnostaa niitä. Aikuiset keisaritamariinit syövät muun muassa vihanneksia, hyönteisiä ja hedelmiä. Emon suosikkeihin kuuluvat Korkeasaaren mukaan jauhomadot, kulkusirkat ja maissi.
Poikaset alkavat seuraavaksi harjoitella omatoimista liikkumista oksilla. Parin kuukauden iässä ne osaavat tavallisesti liikkua jo itsenäisesti.
Keisaritamariini on saanut nimensä tuuheista valkoisista viiksistään. Laji kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen yhteiseen EEP-suojeluohjelmaan, jonka tarkoituksena on ylläpitää elinvoimaista tarhakantaa. Korkeasaaressa lisääntyvä keisaritamariinipari on ollut viimeksi 15 vuotta sitten.
Luonnossa keisaritamariineja elää perheryhminä Etelä-Amerikan sademetsissä Brasilian lounaisosista Boliviaan ja Peruun ulottuvalla alueella. Lajin elinalueita uhkaavat metsien väheneminen ja pirstoutuminen. Korkeasaaren mukaan keisaritamariini on uhanalainen sekä Brasiliassa että Perussa.