Verkkouutiset

Pietarista tullut linja-auto Helsinki-Vantaan lentoasemalla 26. heinäkuuta 2022. LEHTIKUVA/ANNI ÅGREN

Konsulipäällikkö Ylelle: Viisumien myöntämistä ei lopeteta

Osa venäläisistä käyttää Suomea vain kauttakulkumaana esimerkiksi Välimeren lomakohteisiin.

Ulkoministeriö seuraa, kuinka laajasti venäläiset alkavat käyttää Suomea kauttakulkumaana. Viisumien myöntämistä aletaan rajoittaa vähentämällä Venäjällä hakemusten vastaanottoaikoja, kertoo Ylen uutiset.

Koronarajoitusten poistuttua venäläisten rajanylitykset Suomeen ovat kasvaneet 10–30 prosenttia verrattuna kevääseen ja alkukesään, arvioi ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner. Osa venäläisistä rajanylittäjistä käyttää Suomea vain kauttakulkumaana esimerkiksi matkallaan Välimeren lomakohteisiin.

Tanner arvioi, että kauttakulkua tapahtuu “jonkin verran”. Hänen mukaansa asiaan voidaan myös puuttua.

– Siihen me kyllä puutumme, jos Suomen Schengen-viisumeilla aletaan tosiasiallisesti matkustaa jonnekin muualle. Tällaisesta ilmiöstä saadaan sana myös muilta Schengen-mailta aika äkkiä, hän vakuuttaa Ylelle.

Suomen myöntämällä viisumilla voi matkustaa muualle Euroopan Schengen-sopimuksen solmineisiin maihin eli kaikkiin Pohjoismaihin ja valtaosaan EU-maista. Jos Suomen myöntämää viisumia käytetään selkeästi vain kauttakulkuun johonkin toiseen maahan, uusi viisumi voidaan jättää myöntämättä.

Venäläisille myönnettävät viisumit ovat nousemassa käsittelyyn EU-tasolla elokuun lopussa ulkoministerien epävirallisessa kokouksessa. Kokouksesta Suomi toivoo EU:n yhteistä linjaa viisumien myöntämiseen.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS