Verkkouutiset

Kokoomusedustajat lyttäävät metropoliehdotuksen

Kokoomuksen Sanna Lauslahti ja Raija Vahasalo katsovat, etteivät "kuntien pakkoavioliitot ole tätä päivää". Myös Pia Kauma sanoo, että pk-seudun liitosten on perustuttava vapaaehtoisuuteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustajakaksikon mielestä ”valtiovarainministeriö ajaa kuin käärmettä pyssyyn omia selvityksiään”.

Metropolialueen kuntajakoselvittäjät ehdottivat tiistaina metropolikaupungin muodostamista Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupungeista sekä Sipoon kunnasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Tämä sivuuttaa kokonaan Espoon ja sen naapureiden oma-aloitteisen selvitystyön. Ympäröivien alueiden pakkoliittäminen Helsinkiin johtaisi valtaviin tehokkuustappioihin, joilla mittaluokkansa takia olisi kielteisiä vaikutuksia jopa koko kansantalouden tasolla, espoolainen Sanna Lauslahti ja kirkkonummelalainen Raija Vahasalo toteavat tiedotteessaan.

Espoon kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pia Kauma lyttää niin ikään suunnitelmat.

– Kaikki tulevat kuntaliitokset on voitava perustella paikallisille asukkaille ja niiden on perustuttava vapaaehtoisuuteen. Tässä mielessä kuntajakoselvitystä voidaan hyvällä syyllä kutsua näennäisprosessiksi, kansanedustaja Kauma toteaa.

Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi ja Vihti ovat jo lähteneet selvittämään kuntaliitoksen mahdollisuutta vapaaehtoisesti, edustajakolmikko huomauttaa.

Lauslahti ja Vahasalo pitävät tärkeänä, että kuntarakenne mahdollisine liitostarpeineen arvioidaan uudestaan sote-alueratkaisun sekä metropolihallinnon kehittämisehdotusten valossa.

– Liitosten välttämättömyys jää kyseenalaiseksi, jos jopa yli puolet kunnan toiminnoista ja rahaliikenteestä siirtyy sote-alueelle. Seudun kannalta toimivinta uudessa tilanteessa olisi tehdä verkostomainen metropoliratkaisu tai vahvistaa Uudenmaan liiton roolia seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen kehittämisessä, kansanedustajat katsovat.

Espoon kokoomuksen puheenjohtajana toimiva Lauslahti korostaa, että verkostomainen toimintamalli on tätä päivää, ”eivät vanhanaikaiset tavat tehdä rakennemuutoksia ylhäältä alas käskien”.

Pia Kauma katsoo, että kuntien välinen kilpailu ei ole lähtökohtaisesti negatiivinen asia.

– Maahanmuuton ja segregaation kaltaisia kysymyksiä on järkevää tarkastella laajemmasta perspektiivistä. Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että metropolialueen sisäinen kilpailu parantaa palveluiden laatua ja pitää niiden hinnan kurissa, mistä hyötyvät alueen kaikki asukkaat, Kauma toteaa.

Hän uskoo, että tiistaina esitellyssä mallissa on kyse tilaustyöstä.

– En ole toisaalta yllättynyt tästä esityksestä, vaan pidän sitä ennalta-arvattavana. Tehtävänanto on selvästikin ollut esittää jättimäistä kuntaliitosta, joten sellaista on nyt tarjolla, Kauma toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)