Verkkouutiset

Metropoliselvittäjät esittävät jättikaupunkia

Metropolialueen kuntajakoselvittäjät ehdottavat metropolikaupungin muodostamista Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupungeista sekä Sipoon kunnasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Metropolikaupunkiin liitettäisiin myös Tuusulan kunnasta Helsinki-Vantaan lentokenttään rajoittuva alue.

Kuntajakoselvittäjät Mikko Pukkinen, Cay Sevón ja Matti Vatilo julkistivat alustavan linjauksen metropolialueen uudeksi kuntajaoksi tiistaina tiedotustilaisuudessa.

Ehdotuksen lähtökohtana on metropolialueen kokonaisedun asettaminen kuntakohtaisten erityisintressien yläpuolelle. Ehdotus tähtää myös siihen, että metropolikaupungin perustamisella estetään pääkaupunkiseudun jakautuminen toiminnallisesti ja sosiaalisesti kahtia.

– Väestön ikääntyessä palveluiden saatavuutta ja laatua ei voida verorahoitteisesti turvata, ellei voimavaroja käytetä yhdessä ja järkevästi koko alueella. Tarvittava tuottavuuden kasvu saadaan aikaan päällekkäisyyksiä purkamalla ja koko aluetta koskevalla yhtenäisellä suunnittelulla ja päätöksenteolla. Kuntien keskinäinen kilpailu on resurssien hukkaamista, sanoi kuntajakoselvittäjä Mikko Pukkinen.

Kuntajakoselvittäjät tukevat Keski-Uudenmaan kuntien oman selvityksen tavoitetta koota alueen voimavarat Keski-Uudenmaan kaupungiksi. Vihdin ja Kirkkonummen kuntien yhdistyminen tukisi voimavarojen kokoamista Länsi-Uudellamaalla.

Valtionvarainministeriön viime joulukuussa käynnistämässä selvityksessä kuntajakoa tarkastellaan metropolialueen ja koko Suomen kehittämisen näkökulmasta.

Kuntajakoselvittäjät keräävät palautetta tapaamalla kesän ja alkusyksyn aikana kuntajohtajia, luottamusmiehiä, henkilöstöä ja kuntalaisia. Selvityksen tukena toimii myös asiantuntijoista koostuva visioryhmä. Selvittäjät tekevät ehdotuksensa kuntajaon muutoksista valtuustoille lokakuun loppuun mennessä. Tarvittaessa asia voidaan ratkaista kunnittain neuvoa-antavalla kansanäänestyksellä.

Esitys vastatuulessa

Kuntajakoselvittäjien esitys joutui heti tiistaina vastatuuleen. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä tyrmäsi esityksen täysin.

– Espoon valtuusto on useasti torjunut byrokraattisen ja kalliin liitoksen. Massiivinen kuntaliitos vastoin valtuustojen päätöksiä sisältää valtavan riskin. Selvittäjien norsunluutorni on ollut ennätyskorkea! Pääkaupunkiseudun erityinen kuntajakoselvitys on ollut näennäisprosessi, jossa kuntia ei ole kuultu, sanoo Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen näki esityksen sisältävän riskejä.

– Nyt näköpiirissämme on kaupunki, jonka henkilöstömäärä on yli 100 000 työntekijää. Erityisesti muutosvaiheeseen sisältyy valtavia toiminnallisia ja johtamiseen liittyviä riskejä. Nämä haasteet olisivat suuria jatkossakin, Nenonen arvioi.

Myös Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman kritisoi esityksen sisältöä.

– Analyysi on oikea, mutta johtopäätös väärä. Helsingin seudun tulevaisuuden haasteisiin oikea vastaus on demokraattinen metropolivaltuusto – ei byrokraattinen suurkunta, Lindtman totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)