Verkkouutiset

Pia Kauma. / OSCE PA

Pia Kauma: Kansainvälisen oikeuden vastaiset toimet eivät jää rankaisematta

Kansanedustaja pitää siviileihin kohdistuvan Venäjän väkivallan mittakaavaa erityisen julmana.

Venäjän hyökkäyssodasta tekee erityisen julman ukrainalaisiin siviileihin kohdistuvan väkivallan mittakaava. Näin sanoo Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pia Kauma (kok.).

Siviilikohteisiin hyökkääminen on sotarikos, Kauma painottaa.

Etyjin parlamentaarinen yleiskokous on tällä hetkellä koolla Britannian Birminghamissa.

– Siviilit ovat olleet loukussa kaupungeissa raskaiden tulitusten alla. Tahdonvastaiset katoamiset ja laajalle levinnyt ja jopa lapsiin kohdistettu seksuaalinen väkivalta sodan aseena ovat aiheuttaneet valtavaa kärsimystä ja syviä traumoja. Kipeästi kaivattu apu ei ole saavuttanut sitä tarvitsevia, koska sen turvallista toimitusta ei voitu taata, Kauma sanoo tiedotteessa.

– On myös raportoitu, että Venäjä tietoisesti kohdistaa hyökkäyksiä sairaaloihin, kouluihin ja muuhun siviili-infrastruktuuriin, joista viimeisin oli ostoskeskus Krementšukissa.

Kokoomusedustaja vaatii Etyjiä ja muita kansainvälisiä järjestöjä näyttämään Venäjälle, että sen kansainvälisen oikeuden vastaiset toimet eivät jää rankaisematta.

Sodalla on myös kauaskantoisia vaikutuksia, Kauma muistuttaa. Hyökkäys on horjuttanut Euroopan turvallisuusjärjestystä, mutta myös johtamassa elintarvikepulaan ja maailmantalouden kasvun hidastumiseen, hän arvioi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS