Verkkouutiset

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ja puheenjohtaja Petteri Orpo. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Kokoomuksen oma kannatus saattaa jopa vahvistua – Näin tutkimusjohtaja arvioi IL:n kyselyä

Tutkimuksen perusteella kohu Wille Rydmanin tapauksesta ei näytä uhkaavan puolueen kannatusta.

– Toisin kuin ehkä ajateltiin, kokoomuksen oma kannatus saattaa jopa vahvistua Rydman-kohusta, vaikka täyden kympin suorituksena puoluejohdon toimintaa ei pidetä, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen toteaa Twitterissä.

Hän viittaa tästä löytyvään Iltalehden Taloustutkimukselta tilaamaan kyselyyn. Siinä kysyttiin vaikuttavatko puolueen kansanedustaja Wille Rydmaniin liitetyt syytökset äänestäjien näkemykseen kokoomuksesta. Kysely tehtiin maanantain ja tiistain aikana. Tuolloin asiaa puitiin myös puolueen eduskuntaryhmässä.

Kyselyn perusteella kohulla on ollut jopa myönteistä vaikutusta kannattajien haluun äänestää kokoomusta.

Juho Rahkonen jatkaa Twitterissä, että politiikassa kilpaillaan äänistä, ja siksi muiden kuin kokoomusta äänestävien mielipiteellä ei ole puolueen kannatuksen näkökulmasta juurikaan merkitystä.

Kokoomuksen kannattajista vain prosentti totesi kyselyssä tapauksen vähentävän halua äänestää kokoomusta. Neljä prosenttia taas vastasi halukkuuden äänestää puoluetta kasvaneen.

IL:n jutussa todetaan, että positiivista suhtautumista on saattanut lisätä joko kokemus Rydmaniin kohdistuvasta ajojahdista tai puolueen toiminta kohussa.

Muita puolueita kannattavien ja sitoutumattomien vastaajien näkemys kokoomuksesta oli puolestaan kyselyn perusteella heikentynyt.

Wille Rydman on eronnut toistaiseksi kokoomuksen eduskuntaryhmästä sekä eduskunnan valiokuntapaikoista, joihin ryhmä hänet on valinnut. Rydman erosi myös kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmästä.

Kyselyä varten haastateltiin 1 104 henkilöä 21.–22. kesäkuuta 2022. Haastattelut tehtiin internetpaneelissa, ja vastaajat edustavat Suomen aikuisväestöä (18–79-vuotiaat). Virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

LUE MYÖS:
Petteri Orpo kommentoi Wille Rydman -ratkaisua: Toiminta ryhmän jäsenenä olisi tällä hetkellä mahdotonta

Uusimmat
MAINOS