Verkkouutiset

Toisiin koiriin kohdistuvat hyökkäykset eivät välttämättä täytä nykyisin rikoksen merkkejä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Koirahyökkäykset on kitkettävä

BLOGI

Välinpitämätön asennekin aiheuttaa kirjoittajan mukaan vaaratilanteita.
Terhi Koulumies
Terhi Koulumies
Kokoomuksen helsinkiläinen kansanedustaja
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Irtokoirien aiheuttamat hyökkäykset ovat olleet jälleen esillä mediassa. Koirien toisiin koiriin tai ihmisiin kohdistuneiden hyökkäysten määrä on jatkanut kasvuaan ja koirahyökkäyksiä ilmoitetaan polisiille yhä enemmän. Osin tämä voi selittyä koirien määrän kasvulla, mutta toisaalta myös välinpitämätön asenne, liian heppoisin perustein hankittu koira ja omistajan vastuun laiminlyöminen aiheuttavat vaaratilanteita.

Koirahyökkäyksiä tehneitä koiria pitäisi pystyä tilastoimaan nykyistä paremmin. On päätöksentekijöille ja yhteiskunnalle tärkeää tietoa, millaiset ja millaisista taustoista tulevat koirat aiheuttavat hyökkäyksiä. Hyökkäyksiin tulisi voida reagoida nykyistä paremmin ja koiran omistajan tai haltijan on saatava seuraukset vakavista laiminlyönneistä.

Toisiin koiriin kohdistuvat hyökkäykset eivät välttämättä täytä nykyisellään rikoksen merkkejä, vaikka aiheuttaisivatkin vakavia vammoja koiralle. Aggressiivisesti käyttäytyvä koira on saattanut päästä useita kertoja koirien kimppuun ennen kuin hyökkää ihmisen kimppuun. Tilastoimalla nämä hyökkäykset paremmin voidaan puuttua ennen henkilövahinkoja ja välttää myös useamman koiran joutuminen hyökkäysten kohteeksi.

Korona-aika on näkynyt koirien määrän kasvussa. Koiran hankkiminen hetken mielijohteesta lisää riskiä sille, ettei ihminen ole varautunut koiran kouluttamiseen ja tunne hankkimaansa rotua ja siihen liittyviä riskejä.

Koiria tulee yhä enemmän Suomeen myös ulkomailta. Rescue-koirien suosio on kasvussa. Aina koiran taustoja ei voida tietää ja tarhalla kasvanut koira on jäänyt paitsi monesta tärkeästä sosiaalistamiskokemuksesta. Tällaisen koiran tuominen Suomeen ja kaupunkiympäristöön voi olla hyvin stressaavaa koiralle eikä se välttämättä koskaan sopeudu uuteen ympäristöönsä. Edelleen tämä aiheuttaa käytösongelmia ja pahimmillaan aggressiivisuutta ihmisiä ja eläimiä kohtaan.

Usein koirahyökkäykset yhdistyvät muuhun huolimattomuuteen ja laiminlyöntiin koiran hoidossa. Nykytilanne ei mahdollista eläintenpitokiellon riittävää valvomista. Koirahyökkäyksen takana voi olla pitkään jatkunut laiminlyönti ja aina uuden koiran hankkiminen, vaikka koiran omistajalla olisi tilillään jo useita eläinsuojelurikoksia ja niistä koitunut eläintenpitokielto.

Jos aggressiivisesti käyttäytyvä koira on irti eikä omistaja välttämättä edes tiedä, missä koira on, lisääntyy tietenkin riski sille, että koira pääsee hyökkäämään muiden kimppuun. Irti oleva koira aiheuttaa keväisin paljon harmia myös luonnoneläimille häiriten niiden pesimärauhaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)