Verkkouutiset

Pohrebyn kylän Kristuksen taivaanastumisen kirkko Ukrainassa 23. huhtikuuta 2022. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Arkkipiispa: Kirkkomme elävät sodasta kärsivien rinnalla – Ukrainan kirkkojohtajia Suomeen

Vierailun tarkoituksena on tiivistää Suomen ja Ukrainan kirkkojen suhteita.

Ortodoksisen ja luterilaisen kirkon johtajat Ukrainasta vierailevat Turussa 14.12. ja Helsingissä 15.-16.12.

Vierailua isännöivät Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma sekä Suomen ortodoksisen kirkon päämies, Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo. Suomeen saapuvat delegaatioineen metropoliitta Epifani Ukrainan aautokefaalisesta ortodoksisest kirkosta sekä piispa Pavlo Shvarts Saksalaisesta evankelis-luterilaisesta kirkosta Ukrainassa.

Kirkon viestinnän mukaan vierailu avaa mahdollisuuden vahvistaa siltoja eri kirkkokuntien välillä ja ilmaista solidaarisuutta vierailun merkeissä. Suunnitelmana on luoda vahvempia siteitä sekä Ukrainan luterilaiseen että ortodoksiseen kirkkoon. Näitä kirkkoja tunnetaan Suomessa vielä melko vähän, ja vierailu tarjoaa ainutkertaisen mahdollisuuden tutustua niihin syvemmin.

– Sodan puristuksessa elävät ukrainalaiset tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen. Vierailun tarkoituksena on tiivistää kirkkojemme välisiä suhteita ja osoittaa, että meidän kirkkomme elävät sodasta kärsivien ukrainalaisten rinnalla, arkkipiispa Tapio Luoma sanoo.

– Venäjän aloittaman hyökkäyssodan pitkittyessä on vaarana, että länsimaiden kiinnostus Ukrainan auttamiseen hiipuu. Vierailun on määrä siksi myös muistuttaa ukrainalaisten hädästä ja jatkuvasta tuen tarpeesta, hän jatkaa.

Arkkipiispa Leo Suomen ortodoksisesta kirkosta puolestaan toteaa, että Ukrainan autokefalisen ortodoksisen kirkon päämiehen metropoliitta Epifanin vierailu maahamme mahdollistaa paikalliskirkkojemme välisen yhteistyön ja vuorovaikutuksen tiivistymisen.

– Haluamme erityisesti osoittaa tukemme metropoliitta Epifanille aikana, jolloin koko Ukrainan kansa kärsii Venäjän mielivaltaisesta hyökkäyssodasta. Toivon, että vierailu tulee antamaan meille hyvän käsityksen kirkkojen päivittäisestä elämästä sodan ja konfliktien keskellä. Toivon, että vierailun myötä voisimme myös rakentaa uusia siltoja niin ihmisten kuin maittemme välillä, arkkipiispa Leo sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)